Osnivač propalog tokena terraUSD od kaznenog se progona navodno skriva u Srbiji

Do Kwon, nekadašnji prvi čovjek i suosnivač kompanije Terraform Labs, koja je neslavno propala zajedno sa svojim digitalnim tokenima, pobjegao je iz svoje zemlje nakon što je optužen za prevaru

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 12. prosinca 2022. u 13:27

Ove godine nije manjkalo loših vijesti iz svijeta kriptovaluta, a jedna od istaknutijih priča bila je ona o propasti algoritamskog digitalnog tokena, u konačnici ne tako stabilnog stablecoina terraUSD. Iza njega, kao i iza kriptovalute Luna, stajala je južnokorejska kompanija Terraform Labs, koju su osnovali Do Kwon i Daniel Shin.

Podsjetimo, ovaj je stablecoin bio vezan uz američki dolar, a u uvjetima panične rasprodaje na kriptotržištu bio je jedan od prvih koji su značajno "potonuli" i povukli cijelo tržište za sobom. Token koji je nominalno vrijedio jedan dolar izgubio je na vrijednosti i pao na razine daleko ispod toga, propala je i njegova temeljna kriptovaluta luna, a algoritam koji je trebao održati vrijednost terre i dolara jednakim jednostavno je – kolabirao. Više o tome mogli ste čitati u nekoliko navrata na našim stranicama.

Pitanje izručenja

Ovaj slučaj multimilijunske propasti jedne financijske kompanije podigao je na noge i istražitelje u Južnoj Koreji, koji su još u svibnju ove godine optužili Do Kwona za prevaru i kršenje tamošnjih zakona koji reguliraju tržišta kapitala. 31-godišnjak tada je dao petama vjetra i navodno se nalazio u Singapuru u ključnim trenucima za propast njegovog poduzetničkog pothvata.

U rujnu ove godine pokrenuta je i međunarodna tjeralica, slijedom naloga za Kwonovo uhićenje u Južnoj Koreji. Interpol je izdao međunarodni nalog za njegovo uhićenje, a on je, opet navodno, iz Singapura pobjegao dalje, preko Dubaija. Tužitelji iz Južne Koreje sada su došli do informacije da se bjegunac nalazi u Srbiji i najavili da će zatražiti od tamošnjih institucija da ga lociraju i uhite.

Srbija i Južna Koreja nemaju potpisan bilateralni ugovor o izručenju. Međutim, Južna Koreja ima takav ugovor s Vijećem Europe (što nije isto što i Vijeće Europske unije!). Vijeće Europe je međunarodna organizacija 46 država članica šire europske regije, među koje spada i Srbija – pa je moguće da će putem tog mehanizma Do Kwon ipak biti suočen s izručenjem.

Prije toga treba ga prvo pronaći i privesti. Kwon je u međuvremenu aktivan na društvenim mrežama, kaže kako se ne skriva, a više je puta poručio da je otvoren "za razgovor" s istražiteljima.