PayPal pokrenuo stablecoin vezan uz američki dolar

Novi projekt američke kompanije za digitalna plaćanja jest pokretanje vlastite kriptovalute, stabilnog tokena potkrijepljenog dolarima i namijenjenoga za sigurna plaćanja digitalnim putem

Sandro Vrbanus srijeda, 9. kolovoza 2023. u 09:50

PayPal je odlučio ozbiljnije ući na tržište modernih digitalnih plaćanja, pa će pokušati nametnuti se ne samo kao pružatelj platnih usluga, već i izdavač vlastite kriptovalute. Ovoga su tjedna lansirali svoj stablecoin, digitalnu valutu PayPal USD (kratice PYUSD), čija će vrijednost biti vezana uz američki dolar.

Token s dolarskom podlogom

Riječ je ne samo o stabilnoj i "usidrenoj" valuti, već i onoj koja je u potpunosti pokrivena depozitima američkih dolara (fiat novca), kratkoročnom financijskom imovinom i ekvivalentima gotovine. Kao takav, ovaj stablecoin je potpuno reguliran i trebao bi biti zaštićen od propasti, sudbine koja je snašla neke slične "stabilne" digitalne valute u ne tako dalekoj prošlosti. Isto tako, ovaj način funkcioniranja tokena znači i da će ga se uvijek moći izravno zamijeniti za američki dolar, u odnosu 1:1, što će jamčiti njegov službeni izdavatelj, Paxos Trust Company.

Za sada je PayPal USD dostupan samo korisnicima PayPala unutar SAD-a. Oni će njime moći plaćati kontaktima, prebacivati sredstva s jednog PayPal (ili kompatibilnog) digitalnog računa na drugi, plaćati za robu koju bi inače platili sredstvima s PayPal računa ili ga pak koristiti kao dodatnu valutu, s mogućnošću zamjene za bilo koju drugu podržanu valutu. S tehničke strane, riječ je o ERC-20 tokenu izdanome na Ethereumovom blockchainu.

PayPal glavnu primjenu svojeg tokena vidi u plaćanjima na Internetu, posebice u web3 okruženju, gdje će ga developeri lako moći integrirati u svoje sustave, jednako kao i druge mjenjačnice. Cilj je smanjiti transakcijske probleme u plaćanjima na Internetu, ubrzati prijenos sredstava unutar PayPalovog ekosustava, te omogućiti svim korisnicima jednostavno upravljanje plaćanjima u cijelom svijetu.