Potpisan "kripto klimatski sporazum" s ciljem smanjenja ugljičnog otiska kriptovaluta

Inspiriran onim pariškim, klimatski sporazum koje su potpisale organizacije iz područja kriptovaluta trebao bi omogućiti održivi razvoj ovog sektora bez štetnog utjecaja na okoliš i klimu Zemlje

Sandro Vrbanus subota, 10. travnja 2021. u 14:02

Rudarenje bitcoina i drugih kriptovaluta energetski je iznimno zahtjevan proces koji troši struje kao oveća zemlja. Samo na bitcoin danas se u svijetu troši 96,5 TWh električne energije, što je više nego što potroše cijela Finska ili Belgija. Nedavno je jedna studija također pokazala da bi značajan porast utroška energije na rudarenje kriptovaluta mogao potkopati globalne napore da se planet dovede u stanje ekološke i energetske održivosti, pa je očito da bi se nešto trebalo učiniti da se rudarenje kriptovaluta učini "zelenijim".

U tom smjeru ide ovoga tjedna objavljeni "kripto klimatski sporazum" (Crypto Climate Accord) koji su lansirale tri organizacije iz područja kriptovaluta i energetike (Energy Web, Alliance for Innovative Regulation i RMI), a odmah po pokretanju podržalo ga je svojim potpisom preko 20 kompanija iz ovih i srodnih sektora. Sporazum je inspiriran Pariškim klimatskim sporazumom, a ima za cilj smanjiti emisije štetnih plinova koje su rezultat rudarenja i trgovanja kriptovalutama u cijelom svijetu.

Za klimatski neutralne kriptovalute

Osim općenitih ciljeva borbe za održivost i ekološku neutralnost, u Sporazumu se navodi i nekoliko konkretnih ciljeva za koje će se potpisnici zalagati. Prvi od njih jest prebaciti 100% svjetskog održavanja blockchaina na obnovljive izvore već do 2025. godine. Nakon toga, do 2040. godine kriptoindustrija bi trebala u potpunosti biti ugljično neutralna, odnosno generirati neto nulte emisije stakleničkih plinova.

Osim ovih ambicioznih ciljeva, Crypto Climate Accord ističe i potrebu za pokretanjem novog oen source standarda kojim bi se mjerile emisije CO2 koje proizlaze iz rada kriptoindustrije, kako bi se pokrenula jedinstvena metrika za zagađenje te kako bi se mogla preciznije pratiti planirana "dekarbonizacija" tog sektora.

Pokretači inicijative pozivaju sve aktere iz industrije kriptovaluta da im se pridruže u uvođenju obnovljivih izvora energije te da postanu potpisnici njihovog sporazuma.