Prijedlogom zakona želi se uvesti bitcoin kao paralelna valuta u Arizoni

Nekoliko je zastupnika u Senatu američke savezne države Arizone predložilo uvođenje bitcoina kao paralelne valute, po uzoru na Salvador. Posebno je zanimljivo što je prijedlog stigao od Republikanaca

Sandro Vrbanus subota, 28. siječnja 2023. u 20:54

Američka savezna država Arizona, smještena na jugozapadu SAD-a i s populacijom od oko 7,2 milijuna, mogla bi – ako se pita neke tamošnje političare – postati prva savezna država u kojoj bi, osim dolara, i bitcoin bio službena valuta. Takav se prijedlog zakona pojavio u Senatu Arizone, a predložila ga je senatorica Wendy Rogers.

Republikanci za bitcoin

Zakon je kreiran donekle po uzoru na Salvador, srednjoameričku državu u kojoj e bitcoin paralelna valuta od rujna 2021. godine. Prema prijedlogu, bitcoin bi u Arizoni koegzistirao kao legalna valuta i sredstvo plaćanja uz američki dolar, što znači da bi se njime sasvim legalno mogle plaćati robe i usluge, porezi, krediti i ostalo.

Ovo je već drugi sličan prijedlog zakona iste senatorice. Prvi puta kada je predlagala uvođenje bitcoina, prošle godine, njezin prijedlog nije bio usvojen. Ipak, ovoga puta ima podršku još nekolicine kolega iz Republikanske stranke. Zanimljivo, američki su Republikanci obično ti koji predlažu konzervativne zakone, u što bi se uvođenje bitcoina kao službene valute teško moglo svrstati. Ipak Republikanci u Arizoni drže većinu u oba doma državnog parlamenta, pa senatorica Rogers ipak ima realnu šansu da njezini prijedlozi budu usvojeni.

"Centralizirani digitalni novac, koji kontroliraju središnje banke, je ropstvo. Decentralizirani bitcoin je sloboda", jedna je od poruka ove senatorice, također netipična za njezinu konzervativnu stranku.