Rasprodaja bitcoina i ostalih: preko noći s kriptotržišta nestalo gotovo 150 milijardi dolara

Prošle noći velika je većina kriptovaluta značajno izgubila na vrijednosti. U samo 12 sati vrijednost bitcoina je porasla oko 4%, da bi nakon toga pala za gotovo 10%, povlačeći cijelo tržište za sobom

Sandro Vrbanus petak, 21. siječnja 2022. u 14:29

Još jedan crni (ili bolje rečeno crveni) dan u svijetu kriptovaluta, ovoga puta bez nekog pretjerano istaknutog razloga. Više se ekonomskih pokazatelja poklopilo tako da su ukazali na mogući negativni razvoj situacije, pa je na tržištima na kojima je optimizam prilično nestabilan, počela velika rasprodaja.

Sve u crvenom

Bitcoin je tijekom proteklog dana bio posebno volatilan, pa je u samo 12 sati zabilježio prvo skok vrijednosti od oko 4%, da bi ubrzo uslijedio pad od gotovo 10%. Naposlijetku je ukupni pad u 24 sata bio preko 8% za cijenu bitcoina, dok je cijelo svjetsko tržište kriptovaluta "potonulo" za 7,5% - preko noći je, dakle, ono izgubilo na vrijednosti gotovo 150 milijardi dolara.

Trenutačno svjetsko kriptotržište, prema stranici CoinMarketCap, vrijedi 1,84 bilijuna dolara. Na svojem vrhuncu, početkom studenoga prošle godine, ta je vrijednost iznosila 3 bilijuna dolara.

Iznenadni potop bitcoina
Iznenadni potop bitcoina

Ako gledamo samo bitcoin kao najveću kriptovalutu, njegova je vrijednost također maksimum imala u studenome, kada je dosezala i 69.000 dolara. Do jučer je iznosila oko 43 tisuće, da bi tijekom protekle noći pala na tek nešto iznad 38 tisuća dolara – odnosno na razinu na kojoj se nije nalazila još od kolovoza 2021. godine.

Ništa bolje nisu prošli ni altcoini: ether je na vrijednosti izgubio 12%, a među najvećima najistaknutiji dobitnik bio je dogecoin s padom cijene od preko 20%.

Hakiran Crypto.com

Osim ekonomskih pokazatelja i zabrinutosti ulagača zbog neizvjesnog tijeka pandemije, na negativan sentiment trgovanja vjerojatno je utjecala i vijest o hakiranju platforme Crypto.com. Njima je ovoga tjedna hakerskim napadom kompromitirano bilo 483 računa klijenata, s kojih su napadači pokušali ukrasti ukupno 34 milijuna dolara. Singapurska kompanija tvrdi da je napad zaustavila, odnosno da nitko od njihovih klijenata nije ostao bez svojeg uloga.

Rusija predlaže zabranu

Gotovo istodobno iz Rusije je stigla najava tamošnje središnje banke da će predložiti vladajućima potpunu zabranu korištenja i rudarenja kriptovaluta na području cijele zemlje. Kao razloge navode prijetnje financijskoj stabilnosti, dobrobiti građana kao i monetarnom suverenitetu Ruske Federacije.

Središnja banka Ruske Federacije smatra da je glavnina potražnje za kriptovalutama špekulativne naravi, a da tržište ima svojstva piramidalne sheme. Njihova zabrana obuhvatila bi ne samo trgovanje i plaćanje kriptovalutama, nego i poslovanje mjenjačnica i rudarenje kriptovaluta, za koje ističu da stvara probleme u opskrbi električnom energijom. Najbolje rješenje za sve te probleme je potpuna zabrana, kažu.