Rudari bitcoina troše više struje nego mnoge države

Bitcoin je noćas prešišao još jednu psihološku granicu cijene, pa ćemo se tim povodom osvrnuti na cijenu njegovog rudarenja

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 20. studenog 2017. u 11:19

Rudarenje bitcoina i ostalih kriptovaluta postaje sve isplativije kako njihove tržišne vrijednosti rastu. Bitcoin je ove godine "potpuno poludio" kad je riječ o rastu cijene – s početnih oko 1.000 dolara na današnji ga se dan može prodati čak za više od 8.000 dolara – pa je samim time sve više i onih koji se upuštaju u rudarenje. No, rudarenje košta. Nakon što nabavite opremu i počnete je amortizirati, najveći stalni trošak kod rudarenja je potrošnja električne energije.

Jeste li se ikada zapitali koliko se električne energije u svijetu utroši samo u rudarenje? Neki već jesu, pa su za potrebe praćenja bitcoinovog indeksa potrošnje energije izradili i posebnu interaktivnu stranicu, punu zanimljivih podataka.

Trenutačno, stoji na ovoj stranici, rudari bitcoina troše gotovo 29 TWh godišnje, što je usporedivo s Omanom (29,6 TWh), Srbijom (32,2 TWh), a više od Slovačke (27,9 TWh), Bahreina (27,8 TWh) ili pak Irske (27 TWh). Svakodnevno, pak, ova procjena raste, pa je samo pitanje dana kada će se bitcoin zajednica popeti na ljestvici među prvih 50 zemalja svijeta po potrošnji energije (za sada je na 65. mjestu).

U Hrvatskoj se po posljednjim podacima godišnje troši nešto manje od 17 TWh električne energije, što znači da su nas bitcoinaši odavno pretekli.

Niti trgovanje nije jeftino – jedna bitcoin transakcija "košta" čak 291 kWh električne energije

Bitcoin rudari troše energiju kojom bi se moglo opskrbiti više od 2,6 milijuna prosječnih američkih kućanstava. Na struju za rudarenje potroše 1,44 milijarde američkih dolara, dok tom aktivnošću zarade oko 6,9 milijardi. Ukupna potrošnja bitcoin rudara iznosi 0,13% ukupne svjetske potrošnje električne energije.