SegWit2x fork bitcoina dogodit će se sutra

Izdvajanje "savršenog bitcoina" iz postojećeg blockchaina koje se trebalo dogoditi prošlog mjeseca, pa je odgođeno, ipak će se provesti

Sandro Vrbanus srijeda, 27. prosinca 2017. u 18:00

Početkom prošloga mjeseca trebala se dogoditi još jedna podjela bitcoina, tzv. hard fork, naziva SegWit2x – no, zbog negodovanja dijela bitcoin zajednice ona je otkazana. Kako se sada ispostavlja, ekipa koja stoji iza ideje o povećanju propusnosti bitcoin mreže, povećanju bloka i sličnim poboljšanjima, ipak nije odustala.

SegWit2x podjela dogodit će se sutra, 28. prosinca (na bloku 501451, za one koji žele znati više). Na ovaj će način biti stvoren, kako najavljuju, "savršeni bitcoin". Njega će pogoniti blockchain većih blokova (do 4 MB), kraći interval kreiranja blokova (2,5 minute), te brojna druga tehnološka poboljšanja poput X11 enkripcije i drugih zaštita od manipulacija.

Unaprjeđenje bitcoin mreže na ovaj bi način trebalo omogućiti da novi bitcoin2x postane u punom smislu sredstvo plaćanja, da se transakcije mogu provoditi mnogo brže, a uz novu kriptovalutu doći će i trgovanje derivatima (futures ugovorima), kao što je to sada slučaj s "običnim" bitcoinom.

Svi vlasnici bitcoina u trenutku SegWit2x izdvajanja dobit će novi bitcoin2x u istoj količini, ali sada je najavljen i dodatni novitet koji bi trebao motivirati podržavatelje forka. Naime, SegWit2x ekipa najavljuje da će svim novim vlasnicima ove kriptovalute dodijeliti i proporcionalni udio bitcoina koje trenutačno drži misteriozni Satoshi Nakamoto. Tako će oko milijun novih bitcoina biti podijeljeno sasvim besplatno.