Španjolska policija tragala za ilegalnom farmom marihuane, pa pronašla rudnik kriptovaluta

Španjolska ima jednu od najviših cijena električne energije u Europi, pa nije ni čudo što su se rudari kriptovaluta odlučili krasti električnu energiju

Matej Markovinović ponedjeljak, 31. siječnja 2022. u 19:05

Španjolska policija izvijestila je o nesvakidašnjem slučaju iz Santiponcea, gradića u pokrajini Seville. Naime, u potrazi za ilegalnom farmom marihuane, pronašli su rudnik kriptovaluta koji, prema njihovim procjenama, vrijedi preko 50.000 eura.

Policija je sumnjala da je riječ o farmi marihuane, upravo zbog velike potrošnje energije. Tako je, dakle, otkriveno da rudari putem ilegalnog priključka na struju kradu električnu energiju u vrijednosti od 2.000 eura svaki mjesec, piše NotebookCheck.

Foto: Screenshot/El Chapuzas Informatico
Foto: Screenshot/El Chapuzas Informatico

Navodi se da je pronađeno više od 21 ASIC-a za rudarenje kriptovaluta i ako je za suditi prema priloženoj fotografiji, pet EVGA GeForce RTX 3080 grafičkih kartica. Ta je oprema, prema procjenama policije, donosila rudarima oko 3.500 eura prihoda svaki mjesec.

Rudnik je, smatra se, bio relativno nov, pa njegovi vlasnici vjerojatno još nisu došli blizu isplate svojih ulaganja. Iako je većina detalja već poznata, policija još istražuje tko je vlasnik ove operacije. Podsjetimo, sličan se slučaj dogodio u Ujedinjenom Kraljevstvu prošle godine u svibnju, kada je zaplijenjeno stotinjak Antminer S9 strojeva.