Sudska nagodba Binancea, visoka kazna i Changpeng "CZ" Zhao odlazi s čelnog mjesta

Najveća svjetska kriptomjenjačnica je, suočena s optužbama za ilegalno poslovanje u SAD-u, pristala je na nagodbu. Platit će čak 4,3 milijarde dolara, a k tome će i njezin osnivač morati napustiti poziciju CEO-a

Sandro Vrbanus utorak, 21. studenog 2023. u 23:21

Ovoga tjedna dobro je prodrmano povjerenje korisnika u području umjetne inteligencije, a najnovija sudska nagodba mogla bi značajnije protresti i tržište kriptovaluta. Naime, nakon što je protekloga lipnja američka Komisija za vrijednosnice i burzu (SEC) podigla tužbu protiv kriptomjenjačnice Binance i njezinog osnivača Changpeng Zhaoa, slučaj je zaključen nagodbom i – priznanjem krivnje

Podsjetimo, SEC je tvrdio da je Binance organizirao "prevarantsku mrežu", zavaravao ulagače umjetnim napuhivanjem prometa na svojoj platformi, a u 13 točaka optužnice željelo se dokazati da su svjesno izbjegavali poštivati američke zakone o trgovanju vrijednosnicama.

Skupo priznanje krivnje

Changpeng "CZ" Zhao i njegov Binance nisu se upustili u pravnu bitku, već su ovoga tjedna priznali krivnju i nagodili se s tužiteljima. U sklopu te nagodbe platit će čak 4,3 milijarde dolara kako bi slučaj bio razriješen. Taj se iznos sastoji od 1,81 milijarde dolara kazne te 2,51 milijarde dolara dodatnih odšteta povezanih s trima točkama optužnice.

Osim te paprene novčane globe za kompaniju, Zhao će osobno platiti 50 milijuna eura za pravne "nepodopštine" opisane kao pranje novca, a povrh toga pristao je odstupiti s mjesta generalnog izvršnog direktora kompanije koju je osnovao i vodio od 2017. godine.

Neke od optužbi prilično su ozbiljne i Zhao se ovom nagodbom vrlo vjerojatno izvukao od dugogodišnje zatvorske kazne. Tužitelji navode da je on, zajedno s ostalima odgovornima u Binanceu, aktivno radio na izbjegavanju raznih zakonskih obveza, pa čak i poslovao s klijentima u zemljama koje su pod američkim sankcijama.

Prema uvjetima nagodbe, nad kompanijom će biti uspostavljen neovisni nadzor i bit će im dodijeljen upravitelj. CZ, najbogatiji milijarder u svijetu kripta, neće smjeti biti upleten u poslovanje Binancea tri godine nakon dodjele upravitelja.

Nakon objave sudskih dokumenata u ovom slučaju, vodeće svjetske kriptovalute zaronile su u crveno. Postotni pad vrijednosti im je za sada jednoznamenkasti, a najveći je, očekivano, kod Binanceovog tokena BNB i iznosi više od 6%.