Tužba od milijardu dolara protiv YouTube influencera koji su promovirali FTX

Influenceri su zatajili naknade koju su dobivali za promoviranje kripto mjenjačnice koja je otišla u stečaj

Mladen Smrekar nedjelja, 19. ožujka 2023. u 15:20
Sam Bankman-Fried vodio je  jednu od najpopularnijih kripto mjenjačnica sve dok u studenom prošle godine nije podnio zahtjev za stečaj
Sam Bankman-Fried vodio je jednu od najpopularnijih kripto mjenjačnica sve dok u studenom prošle godine nije podnio zahtjev za stečaj

Neke poznate, financijski utjecajne osobe na YouTubeu suočene su s milijardu dolara teškom optužbom zbog njihove uloge u promicanju mjenjačnice kriptovaluta FTX, javlja CryptoSlate. FTX američkog poduzetnika, investitora i bivšeg milijardera Sama Bankman-Frieda, poznatog i pod nadimkom SBF, slovio je za jednu od najpopularnijih kripto mjenjačnica sve dok u studenom prošle godine nije podnio zahtjev za stečaj, o čemu detaljno možete pročitati i na stranicama Buga.

Logo propale mjenjačnice
Logo propale mjenjačnice

U tužbi koju je podnio odvjetnik Edwin Garrison navodi se da su financijski influenceri promovirali FTX kripto prijevaru bez otkrivanja naknade koju su primili. Tužitelji, koji dolaze iz različitih zemalja, tvrde da su pretrpjeli gubitke kupnjom YBA vrijednosnih papira koji su promovirali tuženici.

Prema američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burzu (SEC), zakoni o vrijednosnim papirima primjenjuju se na kriptovalute iako su se mnogi u industriji kriptovaluta protivili tome. Pa ako se FTX računi smatraju vrijednosnim papirima, YouTuberi bi mogli biti odgovorni jer su zatajili koliko im je FTX platio za promociju usluge.

Propast mjenjačnice kriptovaluta završila je u video igri
Propast mjenjačnice kriptovaluta završila je u video igri

Prema izvješću CNBC-a, kripto tvrtke plaćale su influencerima 65.000 dolara za jedan promotivni video. Smjernice američke Savezne komisije za trgovinu (FTC) nalažu da influenceri na društvenim mrežama trebaju otkriti da su i koliko su plaćeni za promicanje nekog proizvoda.

U tužbi su taksativno navedeni YouTuberi Kevin Paffrath, Graham Stephan, Andrei Jikh, Jaspreet Singh, Brian Jung, Jeremy Lefebvre, Tom Nash, Ben Armstrong i Erika Kullberg, zajedno s tvrtkom Creators Agency LLC.

U prethodnom slučaju neotkrivanja kripto promocije, influencerica Kim Kardashian nagodila se s FTC-om za 1,26 milijuna dolara jer nije otkrila da joj je plaćeno 250.000 dolara za promociju EthereumMaxovog EMAX tokena.

U aferi nakon kolapsa FTX-a provlačila su se i imena bivše NBA zvijezde Shaquillea O'Neala i Kevina O'Learyja, voditelja poslovnog reality showa Shark Tank; oni su javno priznali da su bili plaćeni za promoviranje mjenjačnice kriptovaluta koja je otišla u stečaj.