U SAD-u odobreno 11 javnih investicijskih fondova koji će ulagati u bitcoin

Prvih 11 ETF-ova na američkim burzama može s trgovanjem početi već danas. Velik je to poticaj za tržište kriptovaluta, koje je odmah i reagiralo pozitivnim kretanjima cijena

Sandro Vrbanus četvrtak, 11. siječnja 2024. u 10:49

Američka Komisija za vrijednosnice, SEC, nakon procesa revizije prijava, ove je srijede odobrila pokretanje svih prijavljenih javnih investicijskih fondova za ulaganje u bitcoin. Pokretači tih fondova, velike investicijske kuće, sada smiju na burzu plasirati novi investicijski proizvod. Institucionalnim i privatnim će investitorima tako početi nuditi udjele u svojim ETF fondovima, a imovina tih fondova bit će ulagana u – bitcoin.

Bitcoin na burzi

Dolazak ETF fondova u svijet bitcoina smatra se vrlo značajnim korakom ka potpunom prihvaćanju kriptovaluta kao "legitimne" investicijske imovine. Isto tako, pokretanje fondova moglo bi značajno utjecati i na situaciju s mjenjačnicama kriptovaluta, budući da ETF-ovi u pravilu naplaćuju niže ulazne i izlazne naknade nego što su to provizije kod mjenjačnica, ulagači bi se mogli lako prebaciti na njih, žele li dugoročno ulagati u kriptoimovinu.

U svojem priopćenju o davanju odobrenja za nove fondove, SEC je upozorio i na rizike povezane s ulaganjem u kriptovalute. Napominju da je riječ o špekulativnoj, volatilnoj imovini, koja se koristi i za ilegalne aktivnosti, koje uključuju otkupnine u slučaju napada ransomwareom, pranje novca, izbjegavanje sankcija i financiranje terorizma.

"Iako smo danas odobrili ulistavanje i trgovanje udjelima u određenim investicijskim proizvodima vezanima uz bitcoin, to ne znači da smo podržali ili odobrili sam bitcoin. Ulagači moraju ostati oprezni u pogledu bezbrojnih rizika povezanih s bitcoinom i proizvodima čija je vrijednost vezana uz kriptovalute", poručuju iz SEC-a.

Ovaj događaj mogao bi tržištu kriptovaluta dati novi zamah, privlačenjem novih količina svježeg kapitala na to tržište te potičući potražnju, primarno za bitcoinom. Analitičari su oko procjena podijeljeni – neki smatraju da će tijekom pet godina ovi fondovi privući 50-ak milijardi dolara, dok oni optimističniji kažu da bi već u prvoj godini mogao biti zabilježen priljev od na razini između 50 i 100 milijardi dolara u bitcoin i ulagačke proizvode povezane s njim.

U očekivanju ove vijesti i nakon njezine objave vrijednost bitcoina premašila je 46.000 dolara, uz tjedni porast od oko 8%.