Velik udarac za Facebookove ambicije: Libra izgubila još partnera

Kako je bilo najavljivano, iz projekta Facebookove kriptovalute povukli su se značajni financijski partneri i tako zadali snažan udarac još nelansiranoj Libri

Sandro Vrbanus subota, 12. listopada 2019. u 20:05

Samo tjedan dana nakon što je PayPal službeno povukao svoju podršku za Facebookovu kriptovalutu Libra, i nakon što se najavljivalo da će isto učiniti Visa i Mastercard, isto se i dogodilo. Podrška Libri značajno je poljuljana ovoga petka, kada je objavljeno da će ne samo kartičarske kuće Visa i Matercard, nego i još nekoliko financijskih partnera, napustiti Libra Association i tako se povući iz Facebookovog projekta globalne kriptovalute i sustava digitalnih plaćanja.

Svoju su podršku uskratili i eBay, Stripe i južnoamerički Mercado Pago. Odlazak šest značajnih kompanija u samo tjedan dana znači da je Facebook sada ostao bez ijednog financijskog partnera koji se bavi tehnologijom digitalnih plaćanja, što znači i da Libra, ako uopće bude lansirana kako je planirano, neće u početku moći računati da će doprijeti do velikog broja korisnika diljem svijeta.

Bez financijskih institucija

Partneri koji su preostali, poput Lyfta, Vodafonea, Ubera, i nekoliko investicijskih fondova i neprofitnih organizacija, ne bave se izravno financijama i plaćanjima, već svoju podršku daju u obliku tehnologije ili novca.

Iz Vise su poručili kako će pratiti napredak Libre, i pogotovo njezino dobivanje raznih regulatnornih dozvola, te da će u budućnosti razmisliti o tome hoće li se priključiti projektu. Slično pojašnjenje stiglo je i iz Stripea, dok iz eBaya poručuju kako će se fokusirati na razvoj svojih usluga.

Iz Libra Associationa i dalje stoje pri tome da, bez obzira na sve, nastavljaju s redovnim aktivnostima i da će sljedećega tjedna nakon inauguralnog sastanka predstaviti sve članove svoje organizacije.