Venezuela najavljuje lansiranje prve državne kriptovalute

Južnoamerička država suočena je s financijskim sankcijama SAD-a, pa spas pokušava pronaći u vlastitoj kriptovaluti

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 4. prosinca 2017. u 13:45

Venezuela će postati prva država na svijetu koja je pustila u opticaj svoju virtualnu kriptovalutu. Valuta nazvana "petro" odgovor je venecuelskih vlasti na financijsku blokadu i sankcije nametnute od strane SAD-a. Petro neće biti samo obična blockchain kriptovaluta, već će njezina vrijednost biti utemeljena u državnim rezervama nafte, zlata, plina i dijamanata.

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro najavio je kako će vlastita kriptovaluta otvoriti toj državi vrata za nove investicije i pomoći u financiranju u vremenima kada aktualna valuta, bolivar, značajno gubi na vrijednosti zbog ekonomskih sankcija. Petro će Venezueli donijeti novu razinu monetarne suverenosti, smatra Maduro, koji je ovom najavom zaključio da je "21. stoljeće stiglo u Venezuelu", na oduševljenje svojih pristaša.

S druge strane, oporbeni parlamentarni zastupnici protive se ovoj ideji. Maduro, istini za volju, nije iznio nikakve detalje o tome kada i kako će petro biti lansiran, pa je očekivano da se takva ideja, iznesena bez ikakvih dodatnih informacija, nađe na meti kritika.