Sharkoon TG6M - novi panel za bolji protok zraka

Sharkoon je unutar serije TG predstavio novo ATX kućište – TG6M koje predstavlja obnovljenu i poboljšanu inačicu originalnog TG6 modela

Stjepan Bilić utorak, 15. lipnja 2021. u 06:00

Sharkoon je predstavio novo računalno kućište unutar serije TG. Riječ je o modelu TG6M koji je zamišljen kao poboljšana inačica originalnog modela TG6. Novi „M“ model zadržao je sve odlike starog, ali je dobio nadogradnju u vidu boljeg protoka zraka, što će svakako poboljšati mogućnosti izmjene vrućeg zraka iz unutrašnjosti s hladnim izvana.

Potonje je postignuto na način da je prednji, stakleni panel s TG6 modela zamijenjen prozračnim, mrežastim, panelom. Zahvaljujući tome olakšano je uvlačenje hladnog zraka u unutrašnjost kućišta. Poput originalnog modela, i novi TG6M model dolazi s tvornički ugrađenim ventilatorima čija je zadaća izbacivanje vrućeg zraka iz kućišta.

Funkciju provjetravanja kućišta odrađuju četiri 120-milimetarska ventilatora. Tri ventilatora (iza prednjeg panela) upuhuju, a jedan (na stražnjoj strani kućišta) ispuhuje zrak. Sva četiri ventilatora imaju adresabilno RGB osvjetljenje (8-portni, 20 modova) koje je moguće podešavati prema vlastitim željama. Dodatno, proizvođač je osigurao i podršku za sustave osvjetljenja najpoznatijih proizvođača matičnih ploča – ASUS, MSI, Gigabyte i ASRock.

Korisnici koji žele dodatno poboljšati strujanje zraka kroz kućište imaju mogućnost ugraditi tri dodatna ventilatora. Njihov smještaj je predviđen ispod gornjeg panela koji također ima mrežasti dizajn. Korisnici u tom slučaju mogu birati između ugradnje tri 120-milimetarska ili dva 140-milimetarska ventilatora. Također umjesto dijela ventilatora moguće je unutar kućišta ugraditi i radijatore za vodena hlađenja.

Sharkoon TG6M podržava matične ploče formata Mini-ITX, Micro-ATX i ATX. Grafičke kartice ne smiju biti duže od 40 centimetara, napajanja od 20,5, a procesorski hladnjaci viši od 16,7 centimetara. Kod odabira radijatora treba voditi računa da isti nisu duži od 360 milimetara i deblji od 5,2 centimetara.

Zbog izostanka jednog staklenog panela TG6M je nešto lakši u odnosu na TG6. Točnije, težina mu je 7,9 kilograma naspram, 8,1 kilograma koliko teži stariji model. Dimenzije su mu pak ostale iste – 45,2 x 21,5 x 46,5 centimetara. Kućište prima do sedam PCI, tri 3,5“ i četiri 2,5“ uređaja. Stari 5,25“ uređaji nisu podržani. Za ugradnju komponenti nije potreban alat. Na kućištu se nalaze četiri USB Type-A utora, dva su 3.0 i dva 2.0 specifikacije, zatim dva 3,5-mm audio priključka (za slušalice i mikrofon) te reset i power tipke.

Detaljnije specifikacije dostupne su na stranicama proizvođača. Preporučena cijena za europsko tržište je 87,90 eura.