Acer Swift Edge je vrlo lagan prijenosnik s velikim ekranom i dobrim performansama

U pravoj poplavi 16 inčnih laptopa, svojeg je kandidata istaknuo i Acer koji je u metalno kućište složio konfiguraciju baziranu na Ryzen 7 procesoru, a pri tome je uređaj ostao izuzetno lagan

Bug.hr utorak, 14. veljače 2023. u 06:00
SPECIFIKACIJE – Acer Swift Edge
Ekran 16” / 3840x2400 / OLED/ 60 Hz
Procesor AMD Ryzen 7 6800U (8C / 16T)
Grafička kartica AMD Radeon 680M
Memorija 16 GB LPDDR5
Disk 1TB GB NVMe PCIe
Mreža Intel® Wi-Fi 6E (6GHz) AX211 2x2, Bluetooth 5.2
Konektori 1 × HDMI 2.1
2x USB 3.2 Type C
2 × USB 3.2 Type A
3,5-mm audio
Masa 1,5 kg
Dimenzije 356 × 241 × 14 mm
Operacijski sustav Window 11 Home
Jamstvo 2 godine
Cijena 1.830,00 eura

Glavna prednost Acer Swift Edge serije je mala masa od samo 1,5 kilograma, što je za laptop s ekranom od 16 inča doista vrlo dobro. Radi se o tankom uređaju minimalističkog dizajna koji dolazi u crnoj ili sivoj varijanti i jedino čime se narušava isti ton je mali logo Acera na poklopcu ekrana.

Tanko kućište minimalističkog dizajna i crnih tonova prekida jedino mali Acer logo na poklopcu ekrana
Tanko kućište minimalističkog dizajna i crnih tonova prekida jedino mali Acer logo na poklopcu ekrana

Swift Edge dolazi s metalnim kućištem, ali je umjesto aluminija Acer upotrijebio magnezij kao ključni materijal i zbog toga je prijenosnik uspio postići zavidno manju masu. Jako tanak poklopac ekrana čini se kao da bi se mogao savijati pod pritiskom, no osim toga serija ima dizajn koji podsjeća na konkurentne većinom poslovne modele.

Osim ergonomije i prenosivosti, puno nade u Aceru polažu u OLED zaslon visoke rezolucije. Ekran ima visoku svjetlinu od preko 500 cd/m² što uz izniman kontrast OLED panela pruža odlične performanse. Kontrast, odlični kutovi gledanja i prikaz boja istaknut će ovaj ekran u masi drugih. Swift Edge dolazi sa 16'' ekranom koji ima za radne zadatke povoljniji omjer stranica i pružit će veću radnu plohu u aplikacijama kao što su Excel. Uz to, Acer je napravio ekran s visokom rezolucijom od 3840x2400 piksela i sadržaj će izgledati vrlo oštro na njegovom zaslonu.

Tanak profil ipak je smjestio sva potrebna sučelja kao što su dva USB C porta i HDMI 2.1
Tanak profil ipak je smjestio sva potrebna sučelja kao što su dva USB C porta i HDMI 2.1

Unutar vrlo tankog kućišta kuca AMD Ryzen 7 6800U srce koje ima osam jezgri i 16 Threadova. Uz moćan AMD procesor koji će poslužiti i za ozbiljnije zadatke kreativnih profesionalaca, tu je integrirana grafika koja nije na razini dediciranih kartica, ali je par koraka ispred Intelove Iris integrirane grafičke kartice. Laptop dolazi s dovoljnih 16 GB radne memorije i prostranim brzim SSD-om od terabajta. Acer Swift Edge podržava Wi-Fi 6E standard, a dolazi i odlično opremljen sučeljima kao što su dva USB C porta i HDMI 2.1 između ostalog.

Tipkovnici nedostaje numerički dio, ali zato ima dvije razine osvjetljenja, a ispod nje se nalazi prostrani touchpad
Tipkovnici nedostaje numerički dio, ali zato ima dvije razine osvjetljenja, a ispod nje se nalazi prostrani touchpad

Tipkovnica nema numerički dio, zbog debljine laptopa tipke očekivano imaju plitak hod, a dolazi s dvije razine pozadinskog osvjetljenja. Touchpad je prilično prostran i ugodan za rad. Iznad tipkovnice nalazi se rešetkasti dio, koji pomaže kod ventilacije, kako bi temperature pod opterećenjem u tankom kućištu ostale pristojne. Dva stereo zvučnika smještena su s donje strane. Što se tiče trajanja baterije, možete uz smanjenu svjetlinu i prosječan rad (office, multimedia) očekivati desetak sati bez struje. Cijena ovog modela na našem tržištu kreće se oko 1830 eura i dosta je visoka.

 Laptope slične hardverske osnovice moguće je pronaći za nižu cijenu. Ipak, metalno kućište, veliki 4K OLED ekran uz malu masu i dobre performanse teško je sve okupiti u jednom uređaju, pa u tom kontekstu cijena prati i čak je niža od nekih izravnih konkurenata, pogotovo onih s OLED ekranima.