Lenovo predstavio novu generaciju ThinkPad mobilnih radnih stanica

Lenovo je predstavio novu generaciju mobilnih radnih stanica iz serije ThinkPad, te novi profesionalni zaslon i dock koji su osmišljeni za što lakši rad od bilo kuda

Stjepan Bilić nedjelja, 20. lipnja 2021. u 06:00

Lenovo je nedavno proveo studiju Future of Work and Digital Transformation koja je pokazala kako je 70% ispitanih globalnih zaposlenika pokazalo veće zadovoljstvo poslom, a njih 56% čak se osjećalo i produktivnije radeći od kuće. Shodno tomu, a kako bi i ponudio pametniji način rada u trenutku kada sve više tvrtki razmatra hibridno radno okruženje Lenovo je predstavio novu generaciju mobilnih radnih stanica iz serije ThinkPad – ThinkPad P1, ThinkPad P15 i ThinkPad P17.

Svaki od navedenih modela dolazi u konfiguraciji s najnovijom, 11. generacijom Intelovih Core i Xeon mobilnih procesora, najnovijom NVIDIA GPU arhitekturom (do RTX A5000) i dodatnom podrškom za PCIe Gen 4 SSD-ove. Također svi modeli imaju ISV certifikat te zadovoljavaju najviše MIL specifikacije. Zahvaljujući svemu navedenom Lenovo je osigurao uređaje koji su lako prenosivi, izdržljivi te snažni.

ThinkPad P1 (4. generacija)

ThinkPad P1 dobio je novi zaslon i poboljšane performanse dok je istovremeno zadržan isti tanak i lagan faktor forme kakav imaju i njegovi prethodnici. Novi ThinkPad P1 namijenjen je kreatorima sadržaja, arhitektima, dizajnerima proizvoda i podatkovnim znanstvenicima. Nova četvrta generacija prijenosnika ThinkPad P1 zadržala je tanki i lagani izgled uz dodatak novih tehnologija (5G), veće baterije (90 Whr), novodizajnirane tipkovnice (veća dodirna pločica), kvalitetnije FHD kamere te visoko kvalitetnog audio sustava (Dolby Atmos).

Zaslon je 16“, odlikuje ga UHD+ razlučivost, uski okolni rubovi te omjer stranica od 16:10. Zahvaljujući potonjem osigurana je veća radna površina, uz istovremeno zadržavanje gabarita kao da se radi o prijenosniku sa zaslonom od 15“. No ThinkPad P1 po prvi put donosi i podršku za profesionalnu grafiku poput NVIDIA RTX A5000 i NVIDIA RTX 3080. Podržava do 64 GB RAM-a (DDR4, 3.200 MHz) i 4 TB podatkovnog prostora (M.2 PCIe Gen4 NVMe SSD).

ThinkPad P15 i ThinkPad P17 (2. generacija)

Druga generacija prijenosnika ThinkPad P15 i ThinkPad P17 namijenjeni su inženjerima i dizajnerima, ali i programerima koji rade na računalno teškim simulacijama virtualne i mješovite stvarnosti. ThinkPad P15 ima 15,5“ UHD OLED zaslon dok ThinkPad P17 sa svojim 17,3“ zaslonom nudi najveći radni prostor koji je dostupan na Lenovovim mobilnim radnim stanicama. Svi modeli iz serije ThinkPad P verificirani su i od strane NVIDIA Studio programa. Podržava do 128 GB RAM-a (DDR4, 3.200 MHz) i 6 TB podatkovnog prostora (M.2 PCIe Gen4 NVMe SSD).

ThinkVision P34w-20

Korisnicima kojima je potreban veći radni prostor od onoga što dolazi s mobilnim radnim stanicama Lenovo ga je osigurao putem profesionalnog monitora P34w-20 iz serije ThinkVision. Monitor se odlikuje dijagonalom od 34“, filmskim omjerom stranica od 21:9, WQHD rezolucijom (3.440 x 1.440), 99% podrškom za sRGB (delta E<2) te širokim kutom gledanja. Podržane su značajke Picture-in-Picture i Picture-by-Picture te eKVM funkcija. Potonje omogućava lak prikaz slike iz više izvora te brzo prebacivanje između više računala.

Da bi dugotrajan rad bio što lakši i zdravstveno ispravniji za korisnika Lenovo je osigurao i podršku za tehnologiju Natural Low Blue Light i podesivo postolje. Monitor ima i funkciju docking huba s tri USB Type-A i jednim USB Type-C portom. Potonji se može koristiti i za punjenje prijenosnih uređaja (do 100W). Opremljen je s dva HDMI (2.0) i jednim DisplayPort (1.4) portom te stereo zvučnicima od 3W.

ThinkPad Thunderbolt 4 Workstation Dock

ThinkPad Thunderbolt 4 Workstation Dock osmišljen je za zahtjevnije korisnike koji imaju potrebu za većim brojem monitora i perifernih uređaja. Moguće je spojiti do četiri monitora rezolucije 4K ili jedan od 8K. Dock ima jedno napajanje snage 300W, dva DisplayPort (1.4) te po jedan HDMI (2.1) i USB Type-C port. Starijih USB Type-A (3.1) portova su četiri. Dock ima podršku i za Gigabitni Ethernet.

Lenovo je najavio kako će ThinkPad P1, ThinkPad P15 i ThinkPad P17 biti dostupni od srpnja 2021. godine po početnim cijenama od 2.099, 1.749 i 1.779 USD. Za ThinkVision P34w-20 monitor i ThinkPad Thunderbolt 4 Workstation Dock bit će potrebno pričekati jesen 2021. Cijena će im biti 899, odnosno 419 USD. Za detaljnije informacije posjetite službene internetske stranice proizvođača.