Microsoft testira Surface Pro sa Snapdragon čipovima

Jedan od budućih Surfacea mogao bi biti pogonjen umjesto s Intelovim, s Qualcommovim Snapdragonom

Stjepan Bilić ponedjeljak, 15. travnja 2019. u 03:31

Microsoft već par godina u svojoj ponudi ima i hibridne laptope iz serije Surface. Neovisno o tome radi li se o jeftinijim modelima, za kućne (Go) ili skupljim, za poslovne korisnike (Pro) jedno je sigurno – svi su pogonjeni Intelovim procesorima.

No, ovo bi se uskoro moglo promijeniti. Naime, Brad Sams je u svojoj objavi o dostupnosti beta inačice Firefoxa za uređaje s ARM procesorima i Windowsima 10 naveo kako je Microsoft izradio par primjeraka Surfacea Pro koji rade na Qualcommovom Snapdragon čipu.

U nastavku Sims navodi i kako Microsoft razmišlja da jeftinije Surface Pro modele prebaci u potpunosti na Snapdragon čipove. Također Internetom kruži priča kako je Surface Go koji je predstavljen sredinom prošle godine u originalu zamišljen sa Snapdragonom čipom, no da je Intel vršio određene pritiske na Microsoft zbog čega je u konačnici Surface Go stigao s Intelovim Pentium Gold procesorima.

Isti izvor navodi kako postoji dosta velika mogućnost da druga generacija Surfacea Go (koja se očekuje ove godine) stigne sa Snapdragon čipom, hoće li, vidjet ćemo kroz koji mjesec. Surface Pro linija također bi trebala dobiti znatna poboljšanja krajem ove godine (Q4 2019) – spominju se tanji rubovi oko zaslona, nove boje kućišta, USB-C port i druga poboljšanja.