Preklopni ThinkPad X1 Fold sa savitljivim ekranom hit je CES-a

Jedan od većih hitova ovogodišnjeg CES-a u Las Vegasu je novi prijenosnik iz radionice Lenova, X1 Fold, koji se ističe prvim savitljivim ekranom u jednom ovakvom računalu

Sandro Vrbanus utorak, 7. siječnja 2020. u 14:16

Već prvog dana CES-a u Las Vegasu Lenovo je predstavio proizvod koji bi mogao biti jedan od većih hitova ovog sajma – prijenosno računalo ThinkPad X1 Fold. Najavljivan još u svibnju prošle godine, savitljivi X1 donosi, prvi u svijetu, ekran koji se proteže na obje strane prijenosnika, a u sredini se savija kako bi omogućio sklapanje uređaja.

ThinkPad X1 Fold prvi je funkcionalni prijenosnik sa savitljivim OLED (točnije rečeno plastičnim pOLED) zaslonom. Kada se u potpunosti rasklopi, ovaj laptop dobiva 13,3-inčni ekran s omjerom stranica 4:3 (2048 x 1536 točaka), a sve to u tijelu koje je nešto lakše od jednog kilograma.

Sklopi, preklopi…

Naravno, X1 Fold moguće je koristiti i u konfiguraciji poput običnog ("stolnog") prijenosnika. Tada jedna polovica ekrana preuzima ulogu touchscreen tipkovnice, trackpada ili grafičkog tableta s podrškom za stylus Active Pen, dok gornji dio funkcionira kao klasični ekran.

Lenovo uz ovaj prijenosnik planira u prodaju pustiti i tipkovnicu Bluetooth Mini Fold Keyboard koja se smješta na donji dio uređaja, tamo se pričvršćuje magnetima, pa X1 Fold s njom nalikuje sasvim običnom laptopu. Debljina tipkovnice unutar uređaja točno zatvara prazninu nastalu radijusom preklopa ekrana, pa s njom X1 Fold zatvoren izgleda prirodnije nego kad je "prazan".

Kada je potpuno raskriljen, uređaj se može koristiti kao tablet, u okomitom ili vodoravnom načinu rada, odnosno kako god to korisnik želi.

Inženjerski izazovi

Iz Lenova kažu kako je njihov tim imao šest tehničkih rješenja preklopa kao ključnog dijela ovog prijenosnika, te da su iz njih, zajedno s partnerskom tvrtkom LG Display, stvorili najbolji mogući mehanizam šarki.

Zaslon pOLED tehnologije prošao je rigorozna testiranja i trebao bi biti otporan na padove te funkcionalan u svim predviđenim načinima upotrebe. Prema njihovim riječima, X1 Fold je velik tehnološki izazov koji pokazuje velik napredak Lenova ali i odaje počast bogatom nasljeđu marke ThinkPad. Istodobno smatraju da je riječ o inženjerskom "remek-djelu" kakvo se viđa jednom u desetljeću.

ThinkPad X1 Fold s Windowsima 10 trebao bi na tržište stići sredinom godine. Očekivana početna cijena bit će mu 2.499 dolara.Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi