Lenovo objavio rezultate prvog kvartala 2023./2024. i najavio daljnja ulaganja u AI

U rezultatima prvog kvartala 2023./2024. Lenovo Group je objavio prihod Grupe od 12,9 milijardi američkih dolara te najavio daljnja ulaganja od jedne milijarde dolara u umjetnu inteligenciju

Stjepan Bilić četvrtak, 24. kolovoza 2023. u 06:55

Lenovo Group je objavio poslovne rezultate prvog kvartala 2023./2024. u kojima stoji kako je Grupa ostvarila prihod od 12,9 milijardi američkih dolara te neto dobit od 191 milijun američkih dolara prema standardima financijskog izvješćivanja izvan Hong Konga. Unatoč izazovnom tržištu u prethodnom kvartalu i nepovoljnim makroekonomskim uvjetima, Lenovo vidi znakove stabilizacije tržišta i poboljšanja, cijene komponenti na najnižoj razini te vjeruje kako se može očekivati oporavak tržišta korisničkih uređaja i nastavak rasta u drugoj polovici ove fiskalne godine.

Grupa je zabilježila 41% prihoda od poslovnih aktivnosti koje ne uključuju osobna računala, pri čemu je poslovanje vođeno uslugama postiglo snažan rast i održivu profitabilnost – dodatno demonstrirajući učinkovitost strategije inteligentne transformacije tvrtke. Nastavljaju poduzimati proaktivne radnje kako bi omjer troškova i prihoda održali otpornim i potaknuli održivu profitabilnost, istovremeno ulažući u rast i transformaciju. Ostaju predani udvostručenju ulaganja u inovacije u srednjoročnom razdoblju, uključujući dodatna ulaganja od jedne milijarde američkih dolara tijekom tri godine za ubrzavanje implementacije umjetne inteligencije (AI) za tvrtke diljem svijeta – posebno AI uređaje, AI infrastrukturu i AI rješenja.

Predsjednik i izvršni direktor Yuanqing Yang izjavio je „Prošlog kvartala, makro okruženje predstavljalo je izazove, a naše hardversko poslovanje ostalo je u fazi prilagodbe, međutim ustrajali smo u provođenju naše strategije. Naše poslovanje vođeno uslugama postiglo je snažan rast i održivu profitabilnost. Naša kombinacija prihoda grupe koja nije povezana s osobnim računalima dodatno se povećala na godišnjoj razini – pokazujući učinkovitost naših diverzificiranih pokretača rasta, a ja sam i dalje oprezno optimističan u pogledu oporavka našeg poslovanja u sljedećih nekoliko kvartala. Dok nastavljamo poticati inovacije i inteligentnu transformaciju, uvjeren sam u dugoročnu poziciju za ostvarivanje održive profitabilnosti i rasta u budućnosti.”

  Q1
2023./2024.
(milijuna američkih dolara)
Q1
2022./2023.
(milijuna američkih dolara)
Postotak
povećanja/smanjenja
Prihod grupe 12.900 16.956 24%
Dobit prije oporezivanja 228 691 67%
Neto dobit (dobit koja se pripisuje vlasnicima kapitala) 177 516 66%
Neto dobit (dobit koja se pripisuje vlasnicima kapitala –non-HKFRS) 191 556 66%
Osnovna zarada po dionici (američki centi) 1,48 4,39 2,91

U iduće tri godine Lenovo planira uložiti jednu milijardu američkih dolara u razvoj umjetne inteligencije

Lenovo nastavlja prihvaćati umjetnu inteligenciju iz svih aspekata, izgradivši svoje prednosti u računalnoj snazi od client rješenja preko edgea do clouda i mreže. Postignuća u razvoju velikih jezičnih modela i sadržaja generiranom umjetnom inteligencijom označavaju veliki korak u razvoju i primjeni umjetne inteligencije te služe kao katalizator i akcelerator koji potiču usvajanje umjetne inteligencije. Tijekom sljedeće tri godine Lenovo ulaže dodatnih milijardu američkih dolara u investiciju za umjetnu inteligenciju koja će se usredotočiti na isporuku AI uređaja, računalne infrastrukture spremne za AI i optimizirane za AI, te ugrađenog sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom u inteligentna rješenja vertikalnih industrija kako bi pomogli korisnicima poboljšati svoju produktivnost.

Sveobuhvatni AI portfelj Infrastructure Solutions Group (ISG) zauzeo je treće mjesto u svijetu za AI hardversku infrastrukturu. Također, predvodnik je u dizajniranju sljedeće generacije AI sustava koje pokreće NVIDIA. Lenovo ThinkSystem SR675 V3 server uskoro će uključivati nedavno najavljene NVIDIA L40S GPU-ove koji će pomoći profesionalcima diljem svijeta da unaprijede AI i koriste generativne AI aplikacije kao što su inteligentni chatbotovi, alati za pretraživanje i sažimanje korisnicima diljem industrija. ISG ulaže 100 milijuna američkih dolara u daljnji razvoj svog programa za inovatore umjetne inteligencije koji je već isporučio više od 150 vrhunskih rješenja umjetne inteligencije, preko 70 platformi optimiziranih za umjetnu inteligenciju, s 45 ISV partnera u prvoj godini.

Poslovna jedinica Solutions and Services Group (SSG) intenzivno koristi umjetnu inteligenciju u svom portfelju, uključujući inteligenciju uređaja koju pokreće umjetna inteligencija za prediktivnu podršku, generativne agente umjetne inteligencije ugrađene u korisničku podršku i vertikalna rješenja pojačana umjetnom inteligencijom. Poslovna jedinica Intelligent Devices Group (IDG) integrirala je umjetnu inteligenciju (AI) u sve aspekte životnog ciklusa uređaja, od korištenja AI za rudarenje korisničkih povratnih informacija koje se koriste za dizajn i analizu do pred-produkcijskog otkrivanja ranjivosti koda, proizvodnje uključujući planiranje dijelova, inspekcije kvalitete i optimizacije. Gledajući naprijed, Lenovo predvodi transformativni pomak u osobnom računalstvu – gdje će se, kako bi se zadovoljile potrebe novih generativnih AI radnih opterećenja, PC također morati transformirati u AI PC. Lenovo vidi budućnost računala s umjetnom inteligencijom kao disruptivnu, hibridnu mješavinu client, edge i cloud tehnologija, koja donosi poboljšanu funkcionalnost, brzinu, kreativnost i imerzivna realistična iskustva.

Na razini operacija, Lenovo koristi AI u pametnoj proizvodnji tvrtke, lancu opskrbe, korisničkoj službi i više za poticanje učinkovitosti, predviđanja i donošenja odluka.