Dijagnostički alat integriran u pametni telefon za brze i točne rezultate testova

Nova tehnologija, zasnovana na DNK, koristi ručni uređaj nalik monitoru glukoze u krvi. Mikročip analizira kapljicu krvi, urina ili sline i rezultate daje unutar jednog sata

Mladen Smrekar ponedjeljak, 28. lipnja 2021. u 13:09

Put od znanstveno potvrđene dijagnoze mogao bi se uskoro znatno skratiti zahvaljujući tehnologiji koju su razvili istraživači s kanadskog Sveučilišta McMaster. Tamošnji inženjeri, biokemičari i medicinari udružili su svoja znanja kako bi stvorili priručni brzi test na bakterijske infekcije. Točne i pouzdane rezultate ovaj uređaj daje za manje od sat vremena, uklanjajući potrebu za slanjem uzoraka u laboratorij.

Učinkovita dijagnostika

Istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Chemistry, posebno opisuje učinkovitost testa u dijagnosticiranju infekcija mokraćnog sustava iz stvarnih kliničkih uzoraka. Istraživači sad test prilagođavaju za otkrivanje drugih oblika bakterija i za brzu dijagnozu virusa, uključujući COVID-19. Također planiraju testirati njegove mogućnosti u otkrivanju markera raka.

Nova tehnologija zasnovana na DNK koristi ručni uređaj sličan monitoru glukoze u krvi
Nova tehnologija zasnovana na DNK koristi ručni uređaj sličan monitoru glukoze u krvi

"To znači da bi pacijenti mogli dobiti bolji tretman, brže rezultate i izbjeći ozbiljne komplikacije. Također se može izbjeći nepotrebna upotreba antibiotika", kaže suautorica rada, izvandredna profesorica Leyla Soleymani.

Poput monitora glukoze u krvi

Uređaj nije puno veći od USB sticka
Uređaj nije puno veći od USB sticka

Nova tehnologija zasnovana na DNK koristi ručni uređaj sličan monitoru glukoze u krvi. Mikročip analizira kapljicu tjelesne tekućine poput krvi, urina ili sline, koristeći molekule koje mogu otkriti specifični proteinski potpis infekcije. Uređaj, ne puno veći od USB sticka, priključuje se na pametni telefon koji prikazuje dobivene rezultate.

Izum kombinira tehnologiju elektrokemijskog inženjerstva s biokemijskom tehnologijom, razvijenima na Sveučilištu McMaster. 

Postojeća praksa obično zahtijeva slanje uzoraka u laboratorije radi uzgoja, što može potrajati danima. Pružanje neposrednih rezultata pacijentima može smanjiti širenje infekcije, poboljšati kvalitetu života pacijenata i pojednostaviti rad zauzetim kliničarima.


Otpornost na antibiotike

Nova tehnologija može razlikovati sojeve istih bakterija koje se mogu liječiti antibioticima od ostalih koji su otporni na antibiotike, što je kritična razlika koja može pomoći u suzbijanju rastućeg problema antimikrobne rezistencije, AMR-a.


Istraživači sad testiraju mogućnosti svoje tehnologije za otkrivanje koronavirusa koji uzrokuje COVID-19. Zatražena su i obavezna regulatorna odobrenja i traže se partneri kako bi se ova tehnologija što prije počela koristiti, ne samo u Kanadi, već i širom svijeta, posebno tamo gdje je pristup laboratorijskim ispitivanjima ograničen ili uopće ne postoji.