Nogometaš Christian Eriksen dobio defibrilator kojem Appleovi uređaji mogu smetati

Nakon što je na Europskom prvenstvu jedva preživio srčani zastoj na terenu, danskom su kapetanu liječnici ugradili ICD, uređaj pored kojeg nije preporučljivo koristiti iPhone i neke druge gadgete

Sandro Vrbanus subota, 3. srpnja 2021. u 19:05

Početkom ove godine istraživači s američkog instituta Henry Ford Heart and Vascular Institute objavili su svoje istraživanje o utjecaju nove generacije iPhonea na uređaje za elektrostimulaciju srčanih mišića. Prema njima, uređaji poput iPhoena, koji se pune bežično i imaju ugrađen niz magneta (MagSafe) za spajanje punjača i drugih dodataka, mogu predstavljati opasnost za uređaje tipa imlantabilni kardioverter defibrilator (ICD).

Nedugo zatim Apple je potvrdio da iPhone i njegove MagSafe dodatke trebalo držati najmanje 15 centimetara od svih medicinskih uređaja, odnosno najmanje 30 centimetara dok je u tijeku njihovo bežično indukcijsko punjenje.

Eriksen dobio ICD

Na ovu priču nadovezuje se i jedna nogometna, koja se tiče istog tipa uređaja. Naime, na utakmici Danske i Finske, drugog dana ovogodišnjeg Europskog prvenstva, danski nogometaš Christian Eriksen doživio je teži srčani zastoj na terenu. Liječnici su ga reanimirali na licu mjesta i vratili u život uz pomoć defibrilatora, da bi ga kasnije prebacili u bolnicu u Kopenhagenu. Tamo mu je ugrađen upravo ICD, imlantabilni kardioverter defibrilator, uređaj koji je u stanju prepoznati srčani zastoj te u pravom trenutku strujom stimulirati srčani mišić te spasiti život njegovom vlasniku.

Ovoga tjedna, pak, ugradbeni defibrilatori i pacemakeri ponovno su vijest u tehnološkim medijima. Apple je na svojim stranicama objavio ažurirani popis svih svojih proizvoda koji bi, pod određenim uvjetima, mogli izazvati magnetsku interferenciju s medicinskim uređajima. Takvi uređaji, ugrađeni u tijelo pacijenta kao u slučaju danskog kapetana, mogu imati senzore koji reagiraju na magnete i radiosignale u svojoj blizini.

Problematični MagSafe bežični punjač s magnetima
Problematični MagSafe bežični punjač s magnetima

Senzori im mogu zaustaviti rad čak i kada se nađu blizu mobitela i drugih uređaja s ugrađenim magnetima, pa stoga Apple upozorava sve koji imaju ovakve medicinske uređaje da im ne približavaju uređaje s poduže liste:

  • sve Airpods slušalice, njihove punjače i kućišta,
  • pametni sat Apple Watch, njegove narukvice i punjače,
  • pametne zvučnike HomePod i HomePod mini,
  • iPade svih vrsta i veličina,
  • pokrove, tipkovnice i kućišta za iPad,
  • Sve mobitele iz serije iPhone 12,
  • MagSafe punjače i dodatke
  • računala iz linija Mac mini, MacBook, Mac Pro, iMac te Apple Pro Display XDR,
  • sve tipove Beats slušalica.

Sve, dakle, Appleove novije uređaje Eriksen i svi njemu slični pacijenti trebali bi u svakom trenutku držati najmanje 15 centimetara od mjesta gdje im je pacemaker ugrađen, odnosno najmanje 30 centimetara za vrijeme bežičnog punjenja uređaja.Idealni zvučnici za male i srednje velike prostore

ACOUSTIC ENERGY AE300

45Hz -30kHz, 86dB, 100w, 300 x 175 x 260 (HxWxD), 6.5kg (each)

4.675 kn 5.499 kn Kupi

Novi dizajn stereo pojačala s zaslonom za jednostavnije korištenje

VINCENT SV-121

2x80W/8 Ohm, 2 x 130W/7 Ohm output, 20Hz, 90dB, 430 x 95 x 380mm, 10kg

3.999 kn 4.999 kn Kupi

DLS Stereo - One savršena je baza za 2.1 audio sustav vašeg televizora

DLS FLATSUB Stereo One

550 x 165 x 300 mm, 32 Hz @-6dB, 8,5 kg, 80W za sub + 2x35W satelitsko pojačalo

3.199 3.999 kn Kupi