Prvi put u Rijeci pacijentu ugrađen DBS uređaj, "pacemaker za mozak"

Dubinska mozgovna stimulacija, DBS, vodeća operativna metoda u bolestima pokreta koja se najčešće koristi kod bolesnika s uznapredovalom Parkinsonovom bolesti, dosad se izvodila samo u KB Dubrava

Mladen Smrekar srijeda, 5. svibnja 2021. u 16:51

U utorak je u KBC Rijeka prvi put pacijentu, 60-godišnjem muškarcu, uspješno ugrađen DBS. Riječ je o uređaju za duboku mozgovnu stimulaciju, nalik pacemakeru, kod kojeg su elektrode postavljene u precizna ciljna mjesta u mozgu i spojene s pulsnim generatorom u prsištu, koji generira visokofrekventnu elektrostimulaciju.

Začetak suradnje Zagreba i Rijeke

Tim koji je izveo zahvat predvodio je prof. dr. Darko Chudy, pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KB-a Dubrava u suradnji s doc. dr. Vladimirom Vuletić, predstojnicom Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka i prof. dr. Darkom Ledićem i njegovim timom s Klinike za neurokirurgiju KBC-a Rijeka.

Dubinska mozgovna stimulacija vodeća je operativna metoda u bolestima pokreta
Dubinska mozgovna stimulacija vodeća je operativna metoda u bolestima pokreta

"U pandemiji su ugroženi i pacijenti kojima treba hitna zamjena neurostimulatora i stoga mogu samo zahvaliti svima u KBC-u Rijeka koji su sudjelovali u organizaciji ovog zahvata. Iskreno se nadam da je to samo začetak suradnje KB-a Dubrava i Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka. Velika nam je želja da pomognemo u uspostavi robotskog sustava RONNA u KBC-u Rijeka, što će dodatno podići standard liječenja bolesnika“, poručio je profesor Chudy nakon zahvata koji je trajao oko sat vremena.

Vodeća operativna metoda

Dubinska mozgovna stimulacija postala je vodeća operativna metoda u bolestima pokreta i koristi se najčešće kod bolesnika s uznapredovalom Parkinsonovom bolesti (PB), distonijom i esencijalnim tremorom (ET) kod kojih medikamentozna terapija više ne daje zadovoljavajuće rezultate ili je dovela do značajnih nuspojava te je izražena onesposobljenost.

Prof. dr. Darko Chudy, pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KB-a Dubrava
Prof. dr. Darko Chudy, pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KB-a Dubrava

DBS se u Hrvatskoj radi od 2000. godine zahvaljujući profesoru Chudyju, a ugradnja se prije pandemije pretežno obavljala na Zavodu za neurokirurgiju KB-a Dubrava gdje su se na ovaj način liječili bolesnici iz cijele regije.

Od prvog opisa Parkinsonove bolesti prije 204 godine, uvođenje DBS-a najvažniji je događaj, uz otkriće levodope, koji je otvorio nove horizonte liječenja i znatno poboljšao kvalitetu života oboljelih, daje im novu šansu, vraća mlade na posao i u školu. Uspjehu ovog načina liječenja svakako pridonosi i nova timska suradnja neurologa i neurokirurga u izvođenju cijele procedure i dijeljenju odgovornosti.

Brza zamjena neurostimulatora

"S obzirom na to da je KB Dubrava nacionalna bolnica za COVID 19, a naš zajednički pacijent s Parkinsonovom bolesti iz susjedne zemlje treba pod hitno ugradnju neurostimulatora, organizirali smo brzo zamjenu neurostimulatora", objasnila je  doc. Vuletić. 

DBS se u Hrvatskoj radi od 2000. godine zahvaljujući profesoru Chudyju
DBS se u Hrvatskoj radi od 2000. godine zahvaljujući profesoru Chudyju

Dosad su u KBC-u Rijeka indicirali tu metodu za različite neurološke probleme kod mnogobrojnih pacijenata te iza implantacije pratili i namještali parametre stimulacije, titrirali terapiju i rehabilitirali mnogobrojne pacijente na Klinici za neurologiju. S ovim su pokazali da imaju potencijala za rast i nadgradnju. 

"Zna se da ugradnja DBS-a u pravo vrijeme smanjuje dugotrajno onesposobljenost, mortalitet i prijame u bolnice i druge institucije za skrb i njegu“, poručila je docentica Vuletić.