Američka vojska od Microsofta kupuje 120.000 HoloLensa

Suradnja je započeta prije dvije godine, a nakon dugotrajne faze testiranja prototipa, Microsoft će započeti sa serijskom proizvodnjom naglavnika za proširenu stvarnost za vojne primjene

Sandro Vrbanus četvrtak, 1. travnja 2021. u 17:05

Prije gotovo dvije i pol godine Američka vojska je s Microsoftom bila potpisala ugovor vrijedan 480 milijuna dolara za isporuku naglavnih setova za proširenu stvarnost HoloLens. Tada je bilo dogovoreno da će u prvih dvije godine biti isporučeno 2,5 tisuće setova te da će ih se testirati kao prototipe i nadograđivati. Program je očito bio uspješan, jer je ovoga tjedna Microsoft potpisao novi, koji uključuje početak serijske proizvodnje i isporuke velikog broja AR setova za vojne svrhe.

Proširena stvarnost za vojne primjene

Microsoft će Američkoj vojsci, naime, kontinuirano kroz narednih deset godina postupno isporučivati HoloLens setove, točnije set nazvan Integrated Visual Augmentation System (IVAS), i to njih čak do 120.000 komada. Vrijednost posla mogla bi u tih deset godina dostići čak 21,88 milijardi američkih dolara.

Sustav IVAS zasnovan je na HoloLensu 2, s nadogradnjama dizajna i funkcionalnostima prilagođenima potrebama vojnika. Sustav vojnicima donosi povećanu situacijsku svijest, tj. olakšava im snalaženje u prostoru, omogućava brzo dijeljenje informacija te donošenje odluka u raznim situacijama, kažu iz Microsofta. Nastao je u bliskoj suradnji s vojskom, a dizajniran je s potrebama vojnika u prvom planu.