AR ratovanje? Američka vojska od Microsofta naručuje 100.000 HoloLensa

Microsoft je na natječaju dobio ugovor s oružanim snagama SAD-a vrijedan 480 milijuna dolara, a tiče se isporuke uređaja za proširenu stvarnost

Sandro Vrbanus četvrtak, 29. studenog 2018. u 14:56

Vojska Sjedinjenih Američkih Država potpisala je s Microsoftom ugovor o nabavi vrijedan 480 milijuna dolara, piše Bloomberg. Predmet ugovora je isporuka prototipa sustava proširene stvarnosti koji će se koristiti u borbenim misijama i u obuci. U sklopu ovog posla Microsoft će vojsci isporučiti i do 100 tisuća HoloLens naglavnih setova za proširenu stvarnost koji bi, prema opisu, trebali omogućiti ratovanje u AR tehnologiji.

Prema opisima iz vojnih dokumenata vidljivo je kako će bi HoloLens naglavnici trebali vojnicima omogućiti da ranije primijete neprijatelja te prije njega donesu odluke i povuku poteze. Microsoft, pak, kaže kako će njihova tehnologija vojnicima dati više kvalitetnih informacija za donošenje odluka. Detalji o planovima za AR ratovanje za sada nisu objavljeni.

HoloLens već koristi izraelska vojska
HoloLens već koristi izraelska vojska

Sa 100 tisuća setova Microsoft će vojsci SAD-a prodati dvostruko više HoloLensa nego što ih je do sada ukupno prodao. Prema dostupnim podacima do proljeća ove godine Microsoft je uspio prodati oko 50 tisuća naglavnih AR setova. Zbog visokih zahtjeva, ali i velike naručene količine, HoloLens će morati biti prilagođen vojnim potrebama. Natječajna dokumentacija zahtijeva da AR set ima ugrađene termovizijske kamere za noćni rad, te da može mjeriti vitalne funkcije te štititi sluh korisnika i pratiti pojavu potresa mozga.

Prvih 2,5 tisuće komada Microsoft će morati isporučiti kroz dvije godine i pokazati da je sposoban proizvesti vojni HoloLens u velikim serijama. Danas najvrjednija kompanija na svijetu ovaj je posao dobila u oštroj konkurenciji od oko 25 tehnoloških kompanija, a na natječaju su navodno sudjelovali i Magic Leap, te Lockheed Martin, Raytheon i druga poznata imena industrije.