Microsoft će onemogućiti izvođenje makronaredbi u Officeu

Od početka travnja 2022. godine, korisnici Accessa, Excela, PowerPointa, Visija i Worda, više neće moći omogućiti makronaredbe unutar nepouzdanih dokumenata preuzetih s interneta

Matej Markovinović srijeda, 9. veljače 2022. u 11:23

Microsoft planira blokirati VBA (Visual Basic for Applications) makronaredbe prema zadanim postavkama u pet Office aplikacija. Kako tvrtka navodi u priopćenju, promjena će se primijeniti na Office datoteke koje su preuzete s Interneta i sadržavaju makronaredbe, jer ih, naime, smatraju nesigurnim.

„Za makronaredbe u datotekama preuzetih s interneta, korisnici više neće moći omogućiti sadržaj jednim klikom gumba. Zadane su postavke sigurnije i očekuje se da će zaštititi više korisnika, bilo da je riječ o onima kod kuće ili pak radnicima u tvrtkama“, rekla je Kellie Eickmeyer, glavna voditeljica proizvoda u Microsoftu.

Prije nego što ona stigne za sve, promjenu će prvo primijetiti Current Channel (Preview) korisnici već početkom travnja. Onemogućavanje VBA makronaredbi prema zadanim postavkama utjecat će na Access, Excel, PowerPoint, Visio i Word na Windowsima. Valja istaknuti da Microsoft također planira ažurirati i Office LTSC, 2021, 2019, 2016 i 2013, a sve sa svrhom onemogućavanja makronaredbi.

Prema pisanju Ars Technice, Office može pratiti koje su makronaredbe preuzete s interneta ili s mrežnog dijeljenja pomoću oznake „Zone.Identifier“, barem kada je datoteka spremljena na NTFS volume. Korisnici su taj MOTW (mark-of-the-web) već mogli primijetiti u Officeu, kada su, primjerice, preuzeli neki dokument, da bi ga otvorili i dobili obavijest da je uređivanje onemogućeno prema zadanim postavkama.

Korisnici će, naravno, i dalje moći vrlo lako koristiti makronaredbe. Za to će biti potrebno otići na svojstva datoteke preuzete s interneta i pod odjeljkom Security označiti Unblock.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot