Microsoft najavio promjene u uslugama pohrane za Microsoft 365 Education korisnike

Neke su škole zbog ovih promjena već obavijestile osoblje i učenike kako bi na vrijeme uklonili višak materijala koje su postavili na svoje OneDrive račune

Tomislav Stanković subota, 20. siječnja 2024. u 19:32
📷 Unsplash
Unsplash

Počevši od sljedeće obnove ugovora škole, ali ne prije 1. kolovoza 2024., svi će zakupci škola dobiti 100 TB​ besplatne skupne pohrane na OneDriveu, SharePointu i Exchangeu dok za sve više od toga trebaju koristiti neki od plaćenih planova (A1, A3 i A5), objavio je Microsoft.

Što se razloga tiče, Microsoft ih navodi nekoliko. Sigurnost, smanjenje utjecaja na okoliš i osnaživanje obrazovanja kroz inovacije.

Kada je sigurnost u pitanju s vremenom se povećava broj neaktivnih računa koji sadržavaju podatke koji nemaju planirani kraj životnog vijeka i potencijalno mogu obrazovne ustanove i njihove učenike dovesti u opasnost od povrede privatnosti podataka.

Osim toga, nepotrebni podaci na poslužiteljima mogu rezultirati povećanom potrošnjom električne energije, generirajući 4% globalnih emisija stakleničkih plinova samo u 2020. godini.

Detaljnije pojašnjenje iza tih razloga može se pronaći u izjavi da je "danas većina škola (99,96%) znatno ispod svojeg skladišnog prostora." iz čega bi se moglo zaključiti da velika većina škola neće niti osjetiti ovu promjenu.