OpenAI ograničava pristup kineskim developerima, ali Microsoft omogućuje kroz Azure

Zanimljiv paradoks: dok OpenAI aktivno blokira pristup iz Kine, njihova tehnologija i dalje je dostupna kineskim korisnicima kroz Microsoftovu platformu. Microsoft čak potiče kineske developere da "migriraju na Azure OpenAI"

Ivan Podnar utorak, 9. srpnja 2024. u 13:57
Infrastruktura Microsoftovog kineskog partnera  📷 Izvor: vnet.com
Infrastruktura Microsoftovog kineskog partnera Izvor: vnet.com

Kompanija OpenAI nedavno je najavila mjere protiv kineskih developera koji pokušavaju tajno pristupiti platformi kako bi koristili njihovu naprednu tehnologiju. Očito potaknuti američkim trendom zabrinutosti oko tehnološkog nadmetanja s Kinom, posebno u području umjetne inteligencije. Međutim, situacija je složenija nego što se na prvi pogled čini, jer kineski korisnici i dalje mogu pristupiti OpenAI modelima putem Microsoftove Azure usluge u oblaku.

Kontradikcija između OpenAI-a i Microsofta

Microsoft, koji ima značajno ulaganje u OpenAI, prisutan je na kineskom tržištu kroz svoje razne usluge, uključujući Bing tražilicu i Azure cloud platformu. Azure Kina, koji djeluje kroz partnerstvo s lokalnom tvrtkom VNET, nudi pristup OpenAI modelima kineskim tvrtkama i pojedincima.

Kontradikcija između politika OpenAI-a i Microsofta postala je javna krajem prošlog mjeseca. Dan nakon što je OpenAI obavijestio kineske developere da ukida pristup svojim uslugama, službeni WeChat račun Microsoft China objavio je post na kineskom jeziku koji potiče programere da "migriraju na Azure OpenAI". Objava je uključivala detaljan vodič korak po korak o tome kako stvoriti Azure račun i prijaviti se za Azure OpenAI račun. Za pristup OpenAI API-ju, Azure korisnici u Kini moraju podnijeti obrazac za prijavu sa svojom web stranicom, adresom e-pošte i telefonskim brojem.

BJ15, podatkovni centar Vneta, sjeverno od kineskog glavnog grada 📷 izvor: vnet.com
BJ15, podatkovni centar Vneta, sjeverno od kineskog glavnog grada izvor: vnet.com

Pristup očito funkcionira jer su tri kineska korisnika Microsoft Azure rekla portalu TheInformation da im ne treba VPN za pristup OpenAI modelima.

Različito shvaćanje poslovnih rizika

Razlika u pristupu između OpenAI-a i Microsofta prema kineskom tržištu odražava različito shvaćanje poslovnih rizika. OpenAI, u ovoj je situaciji jako pažljiv, kao startup želi izbjeći bilo kakve veze s Kinom zbog mogućih kritika američkih zakonodavaca. S druge strane, Microsoft, kao globalni tehnološki div, s vojskom lobista, osjeća da se može obraniti ako dođe do saslušanja u Kongresu, na kojima je inače čest gost. Dugogodišnja prisutnost u Kini, stvara puno poslovnih prilika na ogromnom kineskom tržištu pa vrijedi riskirati, smatraju u Microsoftu.

Indirektni profit OpenAI-a

Ironično, OpenAI indirektno profitira od kineskog tržišta kroz svoje partnerstvo s Microsoftom. Prema njihovom sporazumu, OpenAI dobiva 20 posto prihoda koje Microsoft ostvari od prodaje OpenAI usluga, uključujući i one prodane kroz Azure China. Iako je Azure manji igrač na kineskom tržištu cloud usluga u usporedbi s lokalnim divovima poput Alibabe i Huaweia, ovo i dalje predstavlja poslovni interest za OpenAI.


Premjestili zaposlenike, zahtijevaju iPhone

Microsoft se ipak suočava s povećanim interesom političara zbog svoje prisutnosti u Kini. Tvrtka je nedavno premjestila neke zaposlenike koji rade na AI iz Kine u druge zemlje, pokušavajući ublažiti zabrinutosti oko prijenosa osjetljive tehnologije. Microsoftov potpredsjednik Brad Smith nedavno je svjedočio pred američkim Kongresom, gdje je bio suočen s pitanjima o Microsoftovim vezama s Kinom i potencijalnim sigurnosnim rizicima.

Microsoft je takodjer ovih dana obavijestio je svoje zaposlenike u Kini da će od rujna moći koristiti samo iPhone uređaje za poslovne svrhe, čime se efektivno isključuju Android uređaji iz radnog okruženja. Prema internom dopisu koji je pregledao Bloomberg News, američka će tvrtka uskoro zahtijevati od tamošnjih zaposlenika korištenje Apple Inc. uređaja za provjeru identiteta prilikom prijave u sustav. Cilj je osigurati da svi zaposlenici koriste Microsoft Authenticator za upravljanje lozinkama i aplikaciju Identity Pass.