Uz novi izgled Officea idu i nove ikone

U narednim bi se tjednima neki mogli nemalo iznenaditi ako im se na ekranu mobitela ili računala pojave neke nepoznate ikone

Sandro Vrbanus petak, 30. studenog 2018. u 16:01

Microsoft kontinuirano dodaje nove značajke u svoj Office paket, nerijetko i nekoliko puta mjesečno, i to bez velikih najava. Nedavno su tako redizajnirali korisničko sučelje najpopularnijih Office aplikacija (Word, Excel, Outlook, PowerPoint), tj. modernizirali su izgled ribbona, izbornika i općenito ikona za gotovo sve glavne funkcije. Kako bi redizajn bio kompletan, Office paket uskoro će dobiti i sasvim novi set ikona po kojima bismo ubuduće trebali prepoznavati njegove aplikacije na ekranima.

Iz Microsofta shvaćaju kako su ove ikone najprepoznatljiviji znak po kojem se raspoznaju Office programi pa su njihovu promjenu odlučili ranije najaviti – vjerojatno kako ljudi ne bi ostali začuđeni kad im se jednom, preko noći, na ekranu pojave neke nove, nepoznate sličice. Ikone Officea prošle su do sada kroz četiri različita dizajna, posljednji puta izmijenjene su 2013. godine, a najnovija iteracija bit će peta, najmodernija, gledano s dizajnerske strane.

Sjećate li se svih verzija Wordovog logotipa?
Sjećate li se svih verzija Wordovog logotipa?

Ikone glavnih programa i dalje će na sebi imati prepoznatljivo slovo (W za Word, X za Excel, itd.), i ostat će u istim bojama kao i do sada. No, bit će više u skladu s "material" dizajnom i posljednjim trendovima u izradi korisničkih sučelja. Iz Microsofta kažu kako će promjena prvo zahvatiti mobilne aplikacije i Office 365 u oblaku, da bi s vremenom nove ikone bile primijenjene na sve inačice aplikacija u Office paketu.

Kako vas promjena ne bi zatekla nespremne, pripremite se na nju proučavanjem priloženih grafičkih i video materijala.