Windowse 11 bit će moguće instalirati i na nepodržani hardver

Ako imate TPM 2.0 i Secure Boot, a nemate Intelov procesor 8. generacije ili noviji, odnosno imate Ryzen prve generacije, moći ćete ručno instalirati Windowse 11

Drago Galić ponedjeljak, 30. kolovoza 2021. u 14:25

Prema pisanju Vergea, i oni korisnici koji imaju Intelove procesore 6. i 7. generacije koji službeno nisu podržani, odnosno ne zadovoljavaju službene minimalne uvjete za instalaciju Windowsa 11, te korisnici koji imaju Ryzen prve generacije, ako imaju TPM 2.0 na ploči i SecureBoot, moći će instalirati Windowse 11, ali će to morati učiniti ručno, dakle, neće im biti dostupni kroz automatsko ažuriranje (update) kao onima koji zadovoljavaju službene minimalne hardverske zahtjeve.

Umjesto toga, bit će potrebno ručno pronaći i učitati ISO datoteku s novim Windowsima, napraviti image, te s njega ažurirati Windowse 10 ili napraviti čistu instalaciju sustava od nule.

Iako zapravo dozvoljava manualnu instalaciju, Microsoft upozorava da na službeno nepodržanim konfiguracijama na kojima se mogu izvoditi Windowsi 11 ima „52% više rušenja kernela“ te „43% više rušenja aplikacija“ nego na službeno podržanom hardveru.

Ali, ako vi tako želite…

Usput, i sada se trenutna pre-release verzija Jedanaestice može instalirati i ako imate TPM 1.2, a ne službeno podržani TPM 2.0 i preko Insiders programa se ažuriranje na takve sustave vrši automatski. Oni koji nemaju SecureBoot i TPM isto tako mogu hakiranje Registryja zaobići provjeru oba ova parametra i ručno instalirati Windowse 11.

Usput, rujanski Bug za temu broja ima baš prvi pogled na Windowse 11, pa ako vas zanima, tu možete više pročitati o njihovoj instalaciji i općim karakteristikama.