Zaposlenici Microsofta protiv prodaje HoloLensa vojsci

Microsoft je nedavno dobio ugovor za opskrbu Američke vojske AR setovima HoloLens, no to nije dobro sjelo svim njihovim zaposlenicima

Sandro Vrbanus nedjelja, 24. veljače 2019. u 13:00

Skupina Microsoftovih zaposlenika pokrenula je internu peticiju za otkazivanje suradnje Američkoj vojsci na projektu izrade HoloLens AR naočala za vojne svrhe. Podsjetimo, u studenom prošle godine Microsoftu je dodijeljen ugovor s vojskom SAD-a vrijedan 479 milijuna dolara, u sklopu kojeg bi ta kompanija trebala razviti i isporučiti do 100 tisuća HoloLens setova za proširenu stvarnost koji bi trebali omogućiti ratovanje u AR tehnologiji.

Ovaj potez vodstva kompanije nije dobro sjeo svim njihovim zaposlenicima pa su neki od njih pokrenuli akciju da se cijela suradnja otkaže. Otvoreno pismo su naslovili na CEO-a Microsofta Satyu Nadellu i Brada Smitha, prvog pravnika kompanije.

U njemu navode kako je ovo prvi puta da se Microsoft upleo u razvoj oružja, jer u ugovoru o nabavi izričito stoji da AR setovi imaju za cilj povećati ubojitost naoružanja, i pretvoriti ratovanje u AR igru, udaljavajući vojnike od ozbiljnosti onoga što ratovanje nosi kao i od realnosti krvoprolića koje mogu uzrokovati.

Slijedom toga, ova skupina od 50-ak zaposlenika traži da se otkaže ugovor s Američkom vojskom, ali i da se Microsoft javno odrekne razvoja svih vojnih tehnologija. Uz pismo su objavili i poziv ostalim kolegama da im se pridruže i potpišu ovu internu pacifističku peticiju.

Iz Microsofta su službeno izjavili kako su pismo primili na znanje, ali su sve zainteresirane i uputili na zapis sa službenog bloga objavljen još u listopadu, u kojem su pojašnjeni stavovi kompanije oko suradnje s vojskom, te moralne i etičke implikacije razvoja borbene tehnologije. Ukratko – kompanija će s Američkom vojskom nastaviti surađivati, sviđalo se to njihovim zaposlenicima ili ne.