ASRock predstavio novu seriju mini računala - Mars

ASRock je predstavio novu seriju mini računala – Mars. Nova serija osim kompaktnih dimenzija odlikuje se i poprilično snažnim hardverom zbog čega je jednako pogodna za kućne i poslovne korisnike

Stjepan Bilić petak, 29. studenog 2019. u 06:00

ASRock je predstavio novu seriju mini računala – Mars. Unutar serije nalaze se tri modela, sva tri temelje se na Intelovim procesorima, Intelovoj integriranoj grafici te sva tri imaju, kompaktno, 0,74-litreno kućište debljine svega 26 milimetara.

Kupci će moći birati između procesora Celeron C4205U, Core i3-8145U te Core i5-8265U. Napomenimo kako uz Celeron stiže UHD 610, a uz Core procesore UHD 620 grafika. No, ostatak konfiguracije je identičan za sva tri modela.

ASRockova Mars računala podržavaju do 32 GB DDR4 RAM-a (2x SO-DIMM), M.2 (2280) SSD-ove i 2,5“ SATA HDD ili SSD. Za dodatna proširenja podatkovnog prostora mogu se iskoristiti brojni USB portovi, ali i čitač memorijskih kartica (SD). Proizvođač je osigurao sedam USB portova (pet s prednje i dva sa stražnje strane), jedan Gigabitni LAN port te opcionalnu podršku za Wi-Fi i Bluetooth.

Od video izlaza prisutna su samo dva – HDMI i D-Sub. HDMI podržava razlučivost od 4K, a D-Sub do 1080p. Na stražnjoj strani kućišta nalaze se još i 3,5-milimetarski audio portovi za slušalice i mikrofon te naponski port. Zbog manjih dimenzija napajanje računala je izvedeno preko vanjskog adaptera.

Mini računala iz serije Mars dovoljno su snažna da bi mogla poslužiti kao kućna ili uredska računala. Detaljnije specifikacije dostupne su na službenim stranicama proizvođača. Vrijeme dolaska na tržište i cijene proizvođač tek treba otkriti.