Gigabyte Brix S uskoro i s Comet Lake procesorima

Uskoro će se mini računala Gigabyte Brix S moći nabaviti u novijim, snažnijim inačicama – novi modeli dolaze u konfiguraciji s Intelovim procesorima desete generacije (Comet Lake)

Stjepan Bilić petak, 21. veljače 2020. u 06:00

Gigabyte je unutar serije Brix S predstavio četiri nova mini računala – BRIX BRi3H-10110, BRIX BRi5H-10210, BRIX BRi7H-10510 i BRIX BRi7H-10710. Navedeni modeli temelje se na Intelovim procesorima desete generacije (Comet Lake) što je proizvođač jasno dao do znanja odmah u nazivu računala.

U ponudi će biti četiri modela od čega će najslabiji imati Core i3 procesor, srednje snažni model Core i5 procesor, a najsnažniji modeli u seriji imat će Intelove Core i7 procesore. Uz naziv i cijenu to im je ujedno i zadnja stavka po kojoj će se međusobno razlikovati. Ostatak opreme isti je za sve modele iz BRIX S serije. Nova BRIX računala podržavaju do 64 GB DDR4 memorije (2666 MHz) imaju po dva HDMI (2.0) porta te po jedan Gigabitni LAN, USB 3.2 (Type-C) i 3,5-milimetarski audio port. Gigabyte je osigurao i pet USB 3.2 (Type-A) portova.

Za korisnike koji će navedena računala koristiti u primjerice trgovinama Gigabyte je ugradio i jedan serijski RS-232 port na kojeg je moguće spojiti različitu periferiju, primjerice barkod čitač, pisač i drugu periferiju. Kao opcija u ponudi će biti i Add-On kartice koje će ovisno o potrebama korisnika imati po dva dodatna LAN porta (također gigabitni) ili dodatni RS-232 port. Od bežičnih tehnologija tvornički su podržani Wi-Fi i Bluetooth.

Za instalaciju operacijskog sustava koristiti će se M.2 SSD, a za pohranu veće količine podataka moći će se ugraditi i jedan 2,5“ SATA disk ili SSD. Navedena BRIX računala službeno podržavaju samo Windows 10, no bez problema bi trebala raditi i bilo koja Linux distribucija.

Dimenzije kućišta su 46,8 x 119,5 x 119,5 milimetara, a matične ploče 105 x 112,4 milimetara. Detaljne specifikacije dostupne su na stranicama proizvođača. Trenutno nije poznato kako će novi modeli stići na tržište te koja će im biti cijena.