Predstavljen Raspberry Pi s 8 GB RAM-a

Raspberry Pi Foundation predstavio je treći model unutar Raspberry Pi 4 serije – najnoviji model donosi više radne memorije, ukupno 8 GB, čime je ovo malo računalo postalo moćnije nego ikad

Stjepan Bilić nedjelja, 31. svibnja 2020. u 07:00

Raspberry Pi Foundation koji stoji iza malenog računala Raspberry Pi predstavio je novi model unutar serije Raspberry Pi 4. Novi model najvećim dijelom je ostao istovjetan originalnoj četvorki sa sredine 2019. godine, no poboljšanja ipak ima – povećana je količina radne memorije.

Prije gotovo godinu dana (lipanj 2019.) stigao je Raspberry Pi 4 i u odnosu na dotadašnje modele donio znatna poboljšanja – novi SoC, novu LPDDR4-2400 SDRAM memoriju, gigabitni Ethernet priključak te između ostalog i dva micro-HDMI video priključka s podrškom za 4K rezoluciju.

Četvorka se u početku mogla nabaviti u izdanjima sa 1, 2 i 4 GB RAM-a (početkom 2020. 1 GB model je ukinut). Sada je uz modele sa 2 i 4 GB RAM-a dostupan i model sa 8 GB RAM-a (LPDDR4-3200 SDRAM). Zahvaljujući tome novi Raspberry Pi bit će u stanju pokretati veći broj aplikacija, a istovremeno će i njihovo korištenje biti fluidnije. Detaljan popis specifikacija dostupan je ovdje.

Ukratko, jedina novost koju donosi novi model jest upravo veća količina radne memorije. Ostale specifikacije proizvođač za sada nije imao potrebe mijenjati. Očekivano, veća količina radne memorije znači i veću cijenu. Raspberry Pi 4 s 8 GB RAM-a tako stoji 75 USD. Time osim što je postao najmoćniji, postao je i najskuplji Raspberry Pi ikad. Cijena ostala dva modela je i dalje 35 USD (2 GB) i 55 USD (4 GB).

Kako bi ovolika količina RAM-a bila iskoristiva, Raspberry Pi je dobio i noviju inačicu OS-a (May 2020). Novi Raspberry Pi OS još je u beti, a radi se o 64-bitnoj inačici Debiana za ARM procesore. Od novina treba spomenuti i novu Bookshelf aplikaciju putem koje je moguće pristupiti knjigama i časopisima vezanim uz Raspberry Pi u PDF izdanju. Zatim tu je aplikacija Magnifier koja će pomoći osobama s oštećenim vidom da bolje vide sadržaj na ekranu te druga poboljšanja koja možete vidjeti u priloženom videu.