Appleov App Store ima igrice koje su paravan za kockarske web stranice

'Kockanje, igre na sreću i lutrije mogu biti nezgodne za savladati te su obično jedne od najreguliranijih aplikacija iz ponude na App Storeu', navodi se u Appleovim App Store pravilima

Matej Markovinović nedjelja, 18. travnja 2021. u 13:41

Developer mobilnih aplikacija, Kosta Eleftheriou, otkrio je da je jedna dječja igrica na Appleovom App Storeu zapravo paravan za kockarske internetske stranice. Naime, da bi korisnik došao do navedenih stranica, potrebno se nalaziti u određenoj zemlji ili pak, koristiti VPN.

U ovom se slučaju Eleftheriou, koristeći VPN, pravio da je iz Turske, pa se dječja igrica Jungle Runner 2k21 pretvorila u online kasino koji, kako tvrdi developer u objavi na Twitteru, ni ne koristi Appleov IAP.

Vijest se proširila brojnim tehnološkim portalima, pa je igrica ubrzo maknuta s App Storea, ali prema izvješću The Vergea, developer koji stoji iza navedene dječje igrice, Colin Malachi, ima još jednu igricu koja je također paravan za kockanje.

Radi se o igrici Magical Forest – Puzzle“ te kada se ona otvori iz primjerice, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), predstavlja jednu jednostavno napravljenu igricu bez naočitih vizuala, ali čim joj se pomoću VPN-a pristupi iz Turske, ponovno vodi na kockarske internetske stranice.

Prema Appleovim App Store pravilima, kockarske su aplikacije dopuštene u regijama gdje je to zakonski dopušteno, pa su zbog toga i geografski ograničene. Iako je ovim kockarskim stranicama potrebno pristupiti iz Turske, Eleftheriou u objavi na Twitteru navodi da korisnici u recenzijama pišu da im obećane isplate s tih stranica, nikada nisu ni isplaćene, a postavio je i snimke zaslona koje pokazuju lažne reklame koje developer koristi u svrhu privlačenja korisnika.