Besplatna aplikacija koja potvrđuje autentičnost fotografija

Nakon zapaženog nastupa na prošlogodišnjem Idea Knockoutu beogradski startup Tehnološko Partnerstvo lansirao je prvu verziju svoje mobilne aplikacije

Sandro Vrbanus srijeda, 19. veljače 2020. u 12:20

Verified by Pi je jedinstvena i originalna mobilna aplikacija za Android mobitele koja potvrđuje autentičnost fotografija. Jednim klikom omogućava korisniku provjeriti je li neka fotografija fake ili ne, odnosno je li obrađena Photoshopom ili nekim sličnim programom.

Beogradski tim koji stoji iza ove aplikacije predstavio se publici i žiriju na prošlom izdanju regionalnog natjecanja startupa i ideja Idea Knockout održanome 26. rujna 2019. u Zagrebu.

Verified by Pi

Internet je preplavljen fotografijama u kojima ljudi žele predstaviti sebe u ljepšem svjetlu ili kojima se potkrjepljuju lažne vijesti. Stoga je danas od velike važnosti znati je li fotografija autentična ili "uljepšana". Photoshop i slični grafički programi dovedeni su gotovo do savršenstva, tako da bez stručne i detaljne analize nije moguće otkriti jesu li na fotografiji napravljene izmjene.

Ovdje na scenu stupa aplikacija Verified by Pi. To je alat koji automatizirano, na jedinstven i inovativan način, omogućava provjeru vjerodostojnosti fotografija. Upotrebom ove aplikacije lako je saznati je li neka fotografija autentična ili makar i donekle obrađena. Samo jedan klik je dovoljan da korisnik dobije potvrdu o vjerodostojnosti i dokaz o autentičnosti fotografije.

Autentifikacija putem blockchaina

Također, Verified by Pi će uskoro omogućiti korisnicima društvenih mreža i online servisa kod kojih je fotografija jedan od osnovnih načina komunikacije (kao što su Instagram, Facebook, Tinder, TripAdvisor, Airbnb, Booking i mnogi drugi) dobivanje prave informacije o tome gledaju li u realnu ili obrađenu sliku. U okviru istog projekta, ali prvenstveno namijenjena poslovnim korisnicima je i nova verzija aplikacije koja pored fotografija korisnicima omogućava i provjeru vjerodostojnosti dokumenata (ugovora, memoranduma, faktura…).

U cilju povećanja sigurnosti cijelog sustava, ovaj projekt realiziran je kao distribuirani sustav i zasnovan je na blockchain tehnologiji, optimiziran je po pitanju veličine, hardverske zahtjevnosti i potrošnje baterije, pa ga je moguće upotrebljavati i na starijim (i jeftinim) modelima mobilnih telefona.

Projekt je rezultat rada tima profesionalaca s dugogodišnjim programerskim iskustvom, u okviru kompanije Tehnološko Partnerstvo d.o.o. iz Beograda. Aplikaciju trenutačno možete potpuno besplatno preuzeti s Google Play Storea.