Copy/paste iz stvarnog svijeta – u Photoshop

Eksperimentalna open source aplikacija omogućava radnju iz naslova. Korištenjem umjetne inteligencije i strojnog učenja predmeti snimljeni mobitelom ulaze izravno u digitalni svijet

Sandro Vrbanus utorak, 5. svibnja 2020. u 12:30

Na GitHubu se pojavio programski kod nove zanimljive open source mobilne aplikacije koja omogućava da se vrlo jednostavno slike predmeta iz stvarnog svijeta "izrežu" odatle i zalijepe izravno u Photoshop. Autor ove aplikacije je izvjesni "digitalni umjetnik" i očito developer Cyril Diagne koji je uz pomoć JavaScripta i TypeScripta izradio aplikaciju za Android, te pripadajući server pogonjen Pythonom koji je zadužen za strojno učenje i obradu podataka.

AR Cut & Paste

Stvar funkcionira tako da korisnik svojim mobitelom snimi kakav predmet u svojoj okolini. Neuronska mreža ASNet, na kojoj je zasnovan sustav aplikacije imena AR Cut & Paste, automatski prepoznaje pozadinu fotografije i uklanja je, kako bi snimljeni predmet bio iskoristiv u Photoshopu s transparentnom podlogom. Vrlo jednostavnom operacijom nakon toga snimljeni se objekt smješta unutar otvorenog dokumenta u ovom programu za obradu slika, gdje se s njime dalje može manipulirati.

Autor je dokaz o funkcionalnosti koncepta ove aplikacije u obliku videa podijelio i na svojem Twitter računu. Upravo gledanjem priloženog isječka najbolje ćete dobiti ideju o tome kako ova aplikacija funkcionira.

Za ovakav način obrade i rada sa slikama, u kojem se brišu granice između virtualnog i stvarnog svijeta, potrebno je prvo prema uputama konfigurirati Photoshop te upogoniti lokalni server koji će s njime spojiti mobilnu aplikaciju. Diagne navodi i kako već radi na proširenju podrške i za druge alate za obradu fotografija, kako bi tehnologija bila dostupna i onima koji ne koriste isključivo Adobeov alat.

Aplikacija je u potpunosti otvorenog koda, besplatna i bez restrikcija, pa je koristiti, distribuirati i nadograđivati smije svatko tko to poželi.