Držite li novac na Revolutu, on će vam od sada biti još sigurniji

Potpisan je Memorandum o razumijevanju i bilateralnoj suradnji između Hrvatske i Litve u unapređenju sustava osiguranja depozita, što će posebno biti od koristi hrvatskim korisnicima digitalne banke Revolut

Sandro Vrbanus petak, 31. ožujka 2023. u 12:20

Ovoga je tjedna Hrvatska agencija za osiguranje depozita (HAOD) sa svojim pandanom u Litvi (Indeliu ir investiciju draudimus, IDF) potpisala Memorandum o razumijevanju i bilateralnoj suradnji, kojim će, temeljem najboljih znanja i stručnih iskustava, osigurati još kvalitetniji rad obje institucije te zajedno raditi na daljnjem unapređenju europskog sustava osiguranja depozita. Ovaj su memorandum potpisale Marija Hrebac, direktorica HAOD-a te Aurelija Mažintienė, direktorica IDF-a.

Bitno za korisnike Revoluta

Dogovaranje ove suradnje posebno je značajno jer je ona inicirana i radi zaštite hrvatskih klijenata litavske digitalne banke Revolut, a koji, kao što je poznato, nisu obuhvaćeni hrvatskim sustavom osiguranja depozita, već litavskim – koji je pod nadzorom središnje banke Litve, odnosno Europske središnje banke. Revolut, prema nedavno objavljenim podacima, u Hrvatskoj ima više od 330.000 korisnika.

Podsjetimo, u slučaju nastanka poteškoća u poslovanju bilo koje kreditne institucije, svi osigurani depoziti u Republici Hrvatskoj zaštićeni su kroz Jedinstveni sanacijski mehanizam Europske unije i Sustav Osiguranja Depozita Hrvatska agencija za osiguranje depozita. Oba mehanizma imaju za cilj zaštitu financijske stabilnosti cjelokupnog sustava uz istovremenu zaštitu deponenata te omogućavanje neometanog pristupa osiguranih deponenata svojim depozitima i bankarskim uslugama. Jedinstveni sanacijski mehanizam raspolaže s gotovo 66 milijardi eura te štiti sve osigurane depozite fizičkih i pravnih osoba do iznosa od 100.000 eura, dakle do iznosa istoga kao i u svim ostalim članicama EU.

Zaštita štediša i financijskih tržišta

Marija Hrebac, direktorica HAOD-a je pritom izjavila: "S obzirom na 'relativno novog' pružatelja financijskih usluga u Hrvatskoj, Revolut, potpisivanje ovog Memoranduma nastavak je naših nastojanja da sustavima osiguranja obuhvatimo što veći opseg deponenata tj. sudionika na financijskom tržištu u RH. Iako klijenti Revoluta nisu u domeni HAOD-a, oni jesu osigurani litavskim sustavom osiguranja depozita i to u istim iznosima i pod istim uvjetima kao što HAOD štiti deponente u hrvatskim bankama."

Direktorica IDF-a, Aurelija Mažintienė, kaže: "Potpisivanje ovog dokumenta vrlo je važno za daljnju suradnju dviju zemalja u području osiguranja depozita. Posebno u vrijeme velikih promjena u financijskom sektoru, kada kreditne institucije pružaju financijske usluge diljem Europske unije bez osnivanja podružnica, pouzdana zaštita štediša od posebne je važnosti. Memorandum o razumijevanju potpisan između hrvatskog i litavskog sustava osiguranja depozita ne samo da osigurava odgovarajuću zaštitu štediša, već pridonosi i stabilnosti financijskih tržišta."