Facebook krade sve što vole mladi

Nakon što je "posudio" mnoge opcije Snapchata i drugih popularnih aplikacija, u Facebooku su odlučili zagaziti i u teren kineske hit-aplikacije TikTok

Sandro Vrbanus subota, 10. studenog 2018. u 14:00

Kineska aplikacija TikTok možda u našim krajevima nije odveć popularna, no u svijetu ona ima već značajno više od pola milijarde korisnika, i to samo dvije godine nakon pokretanja. Funkcija ove aplikacije je čisto zabavna – ona omogućava snimanje kratkih video zapisa, uređivanje istih, dodavanje na njih raznih efekata, filtera ili natpisa, pozadinske glazbe i slično. Potom se ovi isječci, najdužeg trajanja do 15 sekundi, dijele na TikTok društvenoj mreži s namjerom da postanu viralni. Iz opisa je sasvim jasno kako su glavni korisnici TikToka mladi "millenialsi".

Facebooku se ova popularnost očito prilično svidjela, pa su prionuli na posao i izradili Lasso – mobilnu aplikaciju koja gotovo u potpunosti kopira TikTok. Na Lassu svatko može snimiti kratki video (upload već postojećih videa nije moguć), te ga uređivati s efektima, tekstom, glazbom, i slično, i potom ga podijeliti s drugima.

Jedina prednost koja razlikuje Lasso od TikToka jest činjenica da će Facebook pokušati svoju verziju učiniti popularnom tako što će je povezati sa svojom društvenom mrežom. Uratke napravljene u Lassu moguće je, naime, postaviti izravno kao Facebook Stories i podijeliti ih na toj društvenoj mreži. S vremenom će Lasso dobiti podršku i za Instagram Stories, kažu.

Facebooku, naravno, ovo nije prvi puta da "posuđuje" ideje ili mogućnosti od drugih popularnih aplikacija. Spomenute Storiese ukrali su od Snapchata, hashtagove od Twittera, a s YouTubeom se već neko vrijeme natječu u želji da postanu relevantna video platforma. Napad na TikTok trebao bi na Facebook vratiti i mlađe korisnike, koji posljednjih godina ovu društvenu mrežu sve više napuštaju.

Zanimljivo, lansiranje Lassa dogodilo se gotovo istodobno s najavom da će sljedeće godine biti lansiran Byte, nasljednik nekad popularne video aplikacije Vine.