Gasi se Artifact, agregator vijesti koji su kreairali suosnivači Instagrama

Usprkos tome što je ideja Artifacta bila relativno inovativna, čini se da nije dosegao potrebnu razinu popularnosti koja je bila potrebna za nastavak rada aplikacije

Matej Markovinović ponedjeljak, 15. siječnja 2024. u 10:30
📷 Foto: Artifact
Foto: Artifact

Artifact, aplikacija koju su kreirali suosnivači Instagrama Kevin Systrom i Mike Krieger, gasi se nakon godinu dana. Kao što smo još prošle godine pisali, aplikacija je  koristila AI za predlaganje vijesti korisnicima, ali očito nije dovoljno zaživjela u moru raznoraznih mobilnih agregatora vijesti.

„Napravili smo nešto što voli određena skupina korisnika, ali smo zaključili da tržišna prilika nije dovoljno velika da bi opravdala nastavak ulaganja na ovaj način. Startupima je lako ignorirati realnost, ali nerijetko je bolje za sve uključene donijeti ovu odluku ranije“, priopćo je Systrom.

Kako bi odluku o gašenju prihvatio što veći broj korisnika, kreatori su odlučili malo po malo smanjivati sadržaj i opcije unutar Artifacta. Korisnici stoga više ne mogu pisati komentare ili postavljati svoje objave, ali mogu čitati vijesti sve do kraja veljače.

„Vijesti i informacije ostaju ključna područja za ulaganja. Nalazimo se u razdoblju u kojem se mnoge novine gase, lokalne vijesti nestaju, a veći izdavači imaju napete odnose s vodećim tehnološkim tvrtkama. Nadam se da tehnologija može pronaći načine za očuvanje, podršku i razvoj tih institucija“, zaključuje Systrom.