iOS 4 rekreiran kao aplikacija za iPhone

Aplikacije ovakve vrste uistinu bude nostalgiju među korisnicima, a već su se i prije pojavljivale na App Storeu, no Apple ih je ubrzo uklonio

Matej Markovinović petak, 11. lipnja 2021. u 13:01

Na Appleovoj je usluzi TestFlight osvanula aplikacija OldOS, koja podsjeća korisnike na iskustvo korištenja starih iPhone modela. Ova aplikacija pruža vizualni identitet iOS-a 4, a razvio ju je 18-godišnji developer Zane, koji kaže da je ona dizajnirana što savršenije može te da je potpuno funkcionalna, pa čak upotrebljiva i kao drugi operativni sustav.

Naime, sve je napravljeno pomoću Appleova SwiftUI-a, što znači da su animacije glatke, a za originalni je osjećaj zaslužna i stara iPhone home tipka koja vibrira na dodir, piše The Verge. Osim toga, rekreirane su i tvrtkine aplikacije za iOS 4 koje u većini slučajeva rade, osim ako je u pitanju Messages ili YouTube, za koje Zane navodi da postoji neki problem koji će u budućnosti riješiti.

No, naravno, iako mnogo stvari radi sasvim pristojno, pa čak do te mjere da možete surfati Safarijem u starom korisničkom sučelju ili pisati bilješke u žutoj "teci", neke stvari ipak nikad neće raditi, poput datoteka ili poznatog Appleovog premještanja aplikacija na početnom zaslonu.

Budući da je aplikacija trenutno objavljena na TestFlightu gdje se pretežito nalaze beta verzije, moguće je da će ju Apple uskoro u potpunosti ukloniti zbog kršenja pojedinih pravila. Zane je s tim problemom na umu, objavio cijeli projekt i na GitHubu, a na Twitteru se pohvalio da je OldOS preuzet 10.000 puta.