Novi X-ov korak prema superaplikaciji: stižu plaćanja, audio i video pozivi

Društvena mreža donedavno poznata kao Twitter, a sada pod službenim imenom X, nastavlja s uvođenjem novih opcija, koje bi je trebale pozicionirati kao "jednu aplikaciju za sve"

Sandro Vrbanus četvrtak, 31. kolovoza 2023. u 17:45

Promjenom imena Twittera u X Elon Musk je vrlo jasno i odlučno započeo s ostvarenjem svojeg dugoročnog cilja: nekadašnju "samo" društvenu mrežu pretvorit će u jednu platformu koja će služiti za mnogo toga. Po uzoru na kinesku "superaplikaciju" WeChat, X bi u doglednoj budućnosti trebao postati središnje mjesto za komunikaciju, druženje, digitalna plaćanja, naručivanje hrane, igranje… sve to sažeto je u njegovoj viziji "X, the everything app", koju je nagovijestio još prošle godine.

Od ovoga tjedna X je nešto bliži svojem krajnjem cilju. Naime, kompanija Twitter Payments LLC je u SAD-u službeno izvojevala prvu licencu za obavljanje digitalnih plaćanja kriptovalutama. U SAD-u taj proces ovisi o saveznim državama, pa ide sporo i postupno, pa X "osvaja" jednu po jednu od njih ukupno 50. Tamo pribavlja licence kojima postaje novčarska institucija, kojoj je dozvoljeno provoditi digitalna plaćanja klasičnim i kriptovalutama, a završetkom tog procesa vrlo je vjerojatno da će uslijediti i globalna ekspanzija mogućnosti digitalnih plaćanja unutar njihove aplikacije.

Nedugo po objavi vijesti o tome da će X postati platforma za kriptoplaćanja, dogodilo se ono neizbježno – vrijednost bitcoina i drugih vodećih kriptovaluta poskočila je za 5-10%.

Nazovite bilo koga?

Istodobno s time, inženjerski timovi pod Muskom rade na implementaciji novih funkcionalnosti. Odnedavno se tako testira mogućnost video prijenosa uživo, spominje se i mogućnost objave oglasa za posao (kao dodatak kojim bi se konkuriralo LinkedInu), a X bi uskoro mogao postati i zamjena za neke popularne komunikacijske aplikacije. Musk, naime, kaže da će na ovu platformu biti implementirana mogućnosti video i glasovnih poziva.

U isto će vrijeme ona biti aktivirana na iOS-u, Androidu, Macu i PC-u, a pozivi će se moći obavljati među kontaktima, bez da imate ičiji broj telefona. X će time postati "globalni telefonski imenik", kaže njegov šef i idejni vođa, uz napomenu da je riječ o "jedinstvenoj kombinaciji". Moramo primijetiti da je tu možda prigodno "zaboravio" da sličnu funkcionalnost ima i, primjerice, Facebookov Messenger – no tu će nejasnoću vjerojatno razriješiti u oktogonu izravno s Markom Zuckerbergom.

S druge strane, ako X dozvoli bilo kome da preko njega nazove bilo kojeg korisnika, mogla bi pred nama biti zanimljiva vremena. Pogotovo ako se to dogodi zajedno s nemogućnošću blokiranja neželjenih kontakata, koje je Musk također nedavno najavio. Slijedi li nam novi kaos, ili će ipak određene granice privatnosti biti moguće zadržati, u eri "Muskovog Twittera" teško je predvidjeti.