Online plaćanje karticama Zagrebačke banke od sada se može potvrditi biometrijski

Autorizacija plaćanja putem Interneta, u slučaju da plaćate nekom od kartica Zagrebačke banke, po novome se može provesti lakše i sigurnije putem biometrijske provjere identiteta na mobilnom uređaju

Sandro Vrbanus utorak, 24. studenog 2020. u 19:06

Klijenti Zagrebačke banke od sada će svoja plaćanja na Internetu moći brže i sigurnije potvrditi putem mobitela. Zagrebačka banka je, naime, uvela potvrdu plaćanja metodom 3D Secure biometrije. Ovo bi trebalo njihovim klijentima dodatno olakšali korištenje kartica online, uz pridržavanje najvišeg stupnja sigurnosti.

Plaćanje otiskom prsta ili skeniranjem lica

Metoda biometrijske autentifikacije je globalni standard sigurnosti koji omogućava pouzdano prepoznavanje, odnosno autentifikaciju kao krajnjeg korisnika kartice. Temelji se na povezivanju dvaju neovisnih elementa prepoznavanja – prvi element je biometrijsko prepoznavanje nekog obilježja, npr. prepoznavanje otiska prsta ili lica, a drugi element je mobilni uređaj s instaliranim m-tokenom na kojem je aktivirana mogućnost biometrijske autentifikacije. Usluga korištenja m-tokena kao i aktivacija biometrijske autentifikacije u Zabi je besplatna.

Uvođenjem ove funkcionalnosti smanjuje se vjerojatnost zloupotrebe kartica, a klijenti prilikom plaćanja na Internetu više neće morati prepisivati kodove s tokena na web stranicu i obrnuto, poručili su iz Zagrebačke banke.

Kako autorizirati plaćanje?

Prije bilo koje online kupnje na mobitelu treba imati aktiviranu opciju push-poruka, a u m-zabi aktivan m-token. Nakon unosa podataka o kartici na web stranici i klikanja na gumb "Plati", tražit će se autorizacija plaćanja. U tom trenutku na mobitel će stići push notifikacija. Jednom kad korisnik istu otvori, ona će ga odvesti u aplikaciju m-zaba. Tamo će se identitet korisnika provjeriti skeniranjem prsta (na Androidu ili Touch ID na iOS-u) ili snimanjem lica (FaceID).

Nakon uspješne verifikacije na mobitelu će trebati samo potvrditi plaćanje, i ono će automatski biti provedeno.

Detaljne upute o postavljanu 3DS biometrije na svoje mobilne uređaje moguće je pronaći na službenim stranicama Zagrebačke banke.

📢 Do 12 rata bez kamata

TOP!

ACER GAMING

Acer Nitro 5 ili Predator Helios 300, do 32 GB RAM-a.

7.069kn 938,22 € Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

KINGSTON

Kingston Fury Beast i Renegade memorija 16-32GB.

629kn 83,48 € Kupi

📢 HIT cijena!

TOP!

LOGITECH

Fantastična ponuda uredske i gaming periferije!

199kn 26,41 € Kupi


IPX7 in-ear slušalice

JBL Live Free NC+ TWS

Aktivno uklanjanje buke, TalkThru, Ambient Aware, do 21 sati reprodukcije, Dual Connect + Sync, 20Hz – 20kHz, 96dB, 16 ohma.

999 kn 132,59 € Kupi

2-smjerni bookshelf zvučnici

DALI Opticon 2 MK2

Patentirani SMC, woofer od drvnih vlakana, zvuk visokih performansi u manjim do srednje velikim prostorima, 59 - 25,000 Hz, 4 ohma, 30 - 150W, 86.5dB.

8.589 kn 1.139,96 € Kupi

ANC on-ear slušalice

JBL Live 460NC

Bluetooth, TalkThru, Smart Ambient, Hey Google, Alexa, do 50 sati reprodukcije, 20 Hz – 20 kHz, 96 dB, 32 ohma.

999 kn 132,59 € Kupi