Privatno i enkripcijom zaštićeno tipkanje stiže naposljetku i na Skype

Većina današnjih messengera podržava enkripciju poruka, a njima će se uskoro pridružiti i Skype sa svojom opcionalnom, Private Conversations značajkom

Stjepan Bilić subota, 13. siječnja 2018. u 17:30

Većina današnjih messengera poput WhatsAppa, Vibera, Signala, Telegrama, Messengera (Facebook) i dr. podržava enkripciju poruka. Gore navedenom društvu uskoro će se pridružiti i Microsofov Skype čiji developeri u suradnji sa Signalovim razvijaju značajku Private Conversations.

No, ako ste pomislili kako će vam Microsoft olakšati korištenje ove značajke prevarili ste se. Upotreba iste bit će malo kompliciranija, čak i u odnosu na Facebookov Messenger u kojem se ta značajka mora ručno uključiti.

Baš poput Facebookovog Messengera, tako ni Skype neće imati po defaultu uključenu enkripciju poruka, već ćete ju morati uključiti ručno. Da bi Microsoft još malo zakomplicirao stvar to ćete morati učiniti na svakom uređaju pojedinačno.

Također na Skypeu će biti potrebno poslati pozivnicu svakom kontaktu s kojim budete željeli sigurnije tipkati. Pozivnica će vrijediti sedam dana nakon čega se poništava. U slučaju da je osoba propustila rok i nije vam potvrdno odgovorila na pozivnicu, morat ćete ju poslati ponovno.

Jednom kada osoba prihvati vašu pozivnicu pored njezinog imena nalazit će se mali lokot, što je znak kako će se sva daljnja tipkanja odvijati pod end-to-end enkripcijom. Od tada vam neće biti dopušteno ispravljanje poruka ni prosljeđivanje primljenih privitaka.

Private Conversations značajku za sada imaju samo Skype Insiders korisnici dok bi ju ostali trebali dobiti – uskoro.