Samsungov glasovni asistent Bixby uskoro dobiva generativni AI

Samsungov glasovni asistent Bixby, nalazi se na tvrtkinim mobitelima od 2017. godine. Iako je tada bio pun inovacija, sada je već zastario, stoga ga u budućnosti čeka velika nadogradnja s generativnij AI-jem

Matej Markovinović utorak, 2. travnja 2024. u 07:45
📷 Foto: Samsung
Foto: Samsung

Samsungov glasovni asistent Bixby navodno dobiva generativni AI. Prema informacijama koje je za CNBC podijelio jedan od rukovoditelja južnokorejske tvrtke, Woon-joon Choi, na tome se „naporno radi“, ali trenutno nema službenog vremenskog okvira kada će se ta nadogradnja uistinu i dogoditi.

„S pojavom generativnog AI-ja i LLM-a, smatram da moramo redefinirati ulogu Bixbyja tako da može biti opremljen generativnim AI-jem i postati pametniji u budućnosti. Dodavanjem te tehnologije, omogućit će se prirodniji razgovori i razradit će se bolje sučelje koje će podržavati Samsungove proizvode unutar našeg ekosustava“, objašnjava Choi.

Inače, osim na mobitelima, Samsungov glasovni asistent Bixby dostupan je i na ostalim tvrtkinim uređajima, uključujući i televizore. Na mobitelima se pojavio prvi puta sa serijom Galaxy S8 2017. godine te je u to vrijeme donio velik broj inovacija, poput mogućnosti prevođenja uživo.

No, budući da se Bixby oslanja na jednostavne naredbe korisnika i podatke koje dohvaća s interneta, već se neko vrijeme smatra da je njegova nadogradnja prijeko potrebna. Ako Samsungov asistent uistinu dobi generativne AI mogućnosti, mogao bi poslužiti kao svojevrsni džepni ChatGPT ili Gemini, što znači da će se češće i koristiti.