SwiftKey odlazi s App Storea

SwiftKey stigao je na iOS prije osam godina, a sada odlazi u povijest. Ovu popularnu alternativnu tipkovnicu, od sljedećeg mjeseca moći će preuzeti samo Android korisnici

Matej Markovinović četvrtak, 29. rujna 2022. u 16:04
SwiftKey na iPhoneu 📷 Screenshot: YouTube/Simple Alpaca
SwiftKey na iPhoneu Screenshot: YouTube/Simple Alpaca

Microsoft je potvrdio da uklanja SwiftKey s App Storea 5. listopada 2022. godine. Korisnici koji će prije tog datuma instalirati ovu alternativnu tipkovnicu, moći će je koristiti sve dok ju ne odluče deinstalirati.

„Microsoft će nastaviti podržavati SwiftKey na Androidu, kao i temeljnu tehnologiju koja pokreće Windows tipkovnicu osjetljivu na dodir. Za one korisnike koji imaju instaliran SwiftKey na iOS-u, tipkovnica će nastaviti raditi dok se ručno ne deinstalira ili dok korisnik ne prijeđe na novi uređaj“, rekao je za The Verge direktor upravljanja proizvodima u SwiftKeyu, Chris Wolfe.

SwiftKey je, podsjetimo, dostupan na iOS-u od 2014. godine, odnosno dvije godine prije nego što ga je Microsoft kupio. Budući da je zaista riječ o popularnoj alternativnoj tipkovnici za iPhone korisnike, trenutno nije poznato zašto ju je tvrtka odlučila ukloniti s App Storea. Štoviše, čini se da je ta odluka stigla još i prije, jer SwiftKey na iOS-u nije ažuriran već preko godinu dana.

Inače, SwiftKey je izašao po prvi puta 2010. godine, a postao je popularan zahvaljujući mogućnosti swipe tipkanja te kvalitetnom algoritmu za predviđanje unosa. Upravo zbog tih funkcija, ta se tipkovnica godinama mogla pronaći predinstalirana na mobitelima raznih proizvođača. Danas ju uglavnom mijenja Googleov Gboard