Uz nadograđenu aplikaciju mPorezna sada i do povrata poreza

Porezna uprava objavila je kako se putem njihove mobilne aplikacije sada može predati obrazac ZPP-DOH, radi priznavanja prava na povrat poreza na dohodak u posebnom postupku obračuna

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 14. veljače 2022. u 14:56

Od prošle godine hrvatskim je poreznim obveznicima dostupna mobilna aplikacija mPorezna. Kroz nju je do sada bilo moguće vidjeti stanje na poreznoj kartici (PKK), preuzimati 2D barkod za provođenje plaćanja, pregledavati detalje podnesenih obrazaca i zahtjeva kao i provjeriti obavijesti i rokove podnošenja obrazaca kroz porezni kalendar te provjeriti IP1, IP2 i IP3 obrasce.

Dostava obrasca ZPP-DOH

Ovoga tjedna objavljena je i nadogradnja ove aplikacije, upravo u vrijeme kada se predaju godišnje porezne prijave osobnog poreza na dohodak, s ciljem ostvarivanja prava na povrat poreza. Prijavu i dalje ne moraju podnositi građani koji primaju isključivo dohotke od nesamostalnog rada (plaće i honorari). U tom slučaju obračun poreza na temelju dostupnih podataka automatski radi Porezna uprava.

Građani, pak, na koje se primjenjuje poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak, ako žele iskoristiti ili odustati od prava propisanih Zakonom o porezu na dohodak za 2021. godinu, trebaju do 28. veljače 2022. godine dostaviti zahtjev za priznavanjem prava u posebnom postupku (Obrazac ZPP-DOH). Osim putem portala ePorezna, od sada to mogu učiniti i putem mobilne aplikacije mPorezna, objavljeno je iz Porezne uprave.

Ova je aplikacija dostupna na Android uređajima s Android operativnim sustavom inačice 8 i višim, a može se preuzeti putem Google Play Storea​. Dostupna je i na Huaweijevoj platformi AppGallery​, dok verzije za iOS i dalje nema.

Online kalkulator

Usput rečeno, Porezna uprava na svojim stranicama ima i kalkulator godišnjeg obračuna poreza na dohodak koji služi informativnom obračunu i simulaciji razlike (uplate ili povrata) iznosa poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak.