Zbogom bloatwareu?

Europski parlament radi na nacrtu novog Zakona o digitalnim uslugama kojim bi se između ostalog trebalo i spriječiti instaliranje bloatwarea na mobitele

Stjepan Bilić petak, 2. listopada 2020. u 06:07

Europski parlament radi na nacrtu (prijedlogu) novog Zakona o digitalnim uslugama. Ukratko rečeno, novim bi zakonom velike tehnološke tvrtke dobile po prstima, odnosno manju mogućnost praćenja korisnika putem prikupljenih podataka. Ono što bi većinu korisnika pametnih telefona moglo obradovati je sprečavanje proizvođača pametnih uređaja da predinstaliraju bloatware, tj. neželjeni softver kojeg kupac u većini slučajeva kasnije nije u mogućnosti u potpunosti ukloniti. Jedan od boljih primjera takve prakse je svakako Apple, koji ne dopušta svojim korisnicima uklanjanje većine stock aplikacija s primjerice iPhonea, već samo njihovo skrivanje. No one na taj način, iako nisu okom vidljive i dalje zauzimaju dragocjeni podatkovni prostor na uređaju kojeg bi se moglo i drugačije iskoristiti.

Sličnih primjera ima i u Androidovom taboru čiji uređaji često dolaze s dupliciranim aplikacijama za istu namjenu, primjerice proizvođačevim Internet preglednikom, iako se na uređaju već nalazi i Googleov Chrome. No novi zakon naziva Digital Service Act ako bude izglasan bi takvu praksu ubuduće trebao spriječiti. Proizvođači ne bi mogli instalirati isključivo svoje aplikacije, ali ni prisiliti developere Korisnik bi time dobio mogućnost uklanjanja bilo koje aplikacije koju iz nekog njemu poznatog razloga ne želi imati na svom uređaju. Trenutno je to moguće samo instalacijom prilagođenog ROM-a, čime uređaj gubi garanciju.

Novi bi Zakon prema pisanju Ars Technice ograničio tvrtke poput Googlea, Applea, Amazona, Facebooka i sličnih u praćenju svojih korisnika. Naime, prikupljene podatke o korisnicima tvrtke bi mogle koristiti samo za usluge oglašavanja, a ne i za vlastite komercijalne aktivnosti te svakako ne za dijeljenje sa svojim poslovnim partnerima. Za očekivati je da će ovakav Zakon naići na protivljenje velikih tvrtki, posebice Applea i Googlea, ali i svake druge velike američke tehnološke tvrtke koja pored svojih usluga ne želi omogućiti paralelno instaliranje i drugih. Primjerice, Apple ne dopušta instalaciju drugih trgovina aplikacijama ili načina plaćanja, o čemu se trenutno i vodi sudski spor između Epica i Applea. S druge strane Google, Facebook i Amazon bi se mogli usprotiviti dijelu zakona koji se odnosi na dijeljenje informacija s drugim tvrtkama, a koje bi oni mogli smatrati vlasničkim.