Zynn, klon TikToka, korisnike pridobio tako što im plaća da gledaju video isječke

Zynn je klon popularnog TikToka koji kao metodu privlačenja korisnika plaća onim korisnicima koji gledaju video isječke putem njihove aplikacije

Matija Pavlić ponedjeljak, 1. lipnja 2020. u 07:00

U nastojanjima da na brzinu ostvare popularnost kakvu ima aplikacija za kratke video isječke TikTok njegova konkurencija poseže za raznim mjerama.

Jedan od primjera je TikTokov klon pod imenom Zynn koji se na tržištu pojavio početkom mjeseca, a kako ističu na internetskoj stranici Mashable već je među deset najboljih besplatnih aplikacija na App Storeu i u top deset aplikacija na Google Play Storeu.

Iza tog uspjeha krije se praksa da se plaća korisnicima kada se prijave u aplikaciju, gledaju video isječke i kada uvjere druge korisnike da učine isto. Jedina uočljiva razlika u odnosu na TikTok je timer kod gledanja videa kojim se skupljaju bodovi, koji se pak kasnije navodno mogu zamijeniti za novce i poklon bonove.

Iza Zynna stoji kineska startup tvrtka Kuaishou koja je nedavno primila investiciju vrijednu 2 milijarde dolara od Tencenta kao poticaj kojim bi se zaustavio rast ByteDancea i njegovog TikToka.

Kuaishou za aplikaciju Zynn koristi poslovni model prema kojem bi zarada od oglašavanja putem aplikacije trebala biti veća od količine sredstava koja se kao nagrada uplaćuje korisnicima aplikacije.