Apple se ipak predomislio: iPhone SE 4 stiže u 'ruhu' iPhonea 14

Ming-Chi Kuo dobio je informaciju da se Apple ipak predomislio te da je odlučio nastaviti s proizvodnjom četvrte generacije iPhonea SE, koja će po prvi puta imati OLED zaslon

Matej Markovinović srijeda, 1. ožujka 2023. u 17:12
📷 Foto: Unsplash, Daniel Romero
Foto: Unsplash, Daniel Romero

Dugogodišnji Appleov analitičar, Ming-Chi Kuo, objavio je početkom siječnja da Apple u potpunosti otkazuje predstavljanje četvrte generacije iPhonea SE. Krivac za to su navodno povećani troškovi proizvodnje, jer bi tvrtkin nadolazeći najjeftiniji model preuzeo dizajn onih skupljih, što korisnici već duže vrijeme i očekuju.

No, nešto manje od dva mjeseca kasnije, isti je izvor rekao da se Apple predomislio te da će ipak napraviti novi iPhone SE, koji će biti izrađen na kućištu iPhonea 14. Dizajn će, dakle, konačno biti osvježen, a imat će i 6,1-inčni OLED zaslon, kojeg će vjerojatno proizvoditi BOE. Riječ je o značajnom koraku naprijed, budući da su prethodni SE modeli imali LCD zaslone i dizajn iz 2017. godine.

Kuo također navodi da će novi iPhone SE biti prvi iPhone koji će koristiti Appleov interno razvijeni 5G baseband čip napravljen na 4-nanometarskom proizvodnom procesu, koji će podržavati samo Sub6 5G vezu, a ne i mmWave.

„Nakon što SE 4 počne koristiti Appleov 5G baseband čip, može se zaključiti da će Appleove narudžbe Qualcommu značajno pasti u doglednoj budućnosti. Pod pretpostavkom da masovna proizvodnja novog SE-a prođe glatko, iPad i Apple Watch, koji imaju niže tehničke zahtjeve, uskoro će također napustiti Qualcommove čipove“, objašnjava Kuo na Twitteru.

No, unatoč tome, Kuo ističe da i dalje nije sigurno hoće li iPhone 16 serija koristiti Appleov vlastiti 5G čip. Razlog tome su tehničke prepreke povezane s mmWaveom i satelitskom komunikacijom koje tehnološki gigant iz Cupertina još treba savladati. Pretpostavlja se da će proizvodnja novog iPhonea SE započeti u prvoj polovici 2024. godine.