Escobarovi preklopni telefoni su samo "navlakuša"

Tech youtuber Marques Brownlee razotkrio je pozadinu priče s preklopnim mobitelima koje navodno proizvodi brat pokojnog narko bossa Pabla Escobara

Sandro Vrbanus nedjelja, 15. ožujka 2020. u 15:00

Roberto De Jesus Escobar Gaviria, brat daleko poznatijeg i odavno pokojnog kolumbijskog narko bossa Pabla Escobara, našao se posljednjih mjeseci u brojnim tehnološkim medijima kao "autor" savitljivog mobitela nevjerojatnih specifikacija i još nevjerojatnije niske cijene. No, malo detaljnija analiza pokazala je kako je njegov prvi savitljivi telefon zapravo bio Royole Flexpai, a drugi Samsung Galaxy Fold – samo u malo drugačijem pakiranju.

Ovo je zainteresiralo, kako naše čitatelje, tako i jednog od najpoznatijih tech youtubera, Marquesa Brownleea, pa je naručio i jedan i drugi model. Tužnu priču o Escobarovim telefonima potom je podijelio na svojem kanalu:

Ukratko, da ne opisujemo sve detalje i zavrzlame koje je MKBHD prošao, sabrat ćemo tek ključne činjenice. Prvi Escobar Fold po cijeni od 350 dolara nikada mu nije isporučen, dok je drugi, cijene 400 dolara, ipak dobio i potvrdio da se radi o Samsungovom uređaju – samo sa zlatnim naljepnicama preko originalnog samsungovog mobitela! Marquesa je to vrlo jedostavno dokazao - zgulio je s nožem naljepnice ispod kojih je izronio logotip - Samsunga!

Gdje je kvaka?

Kako se Escobaru i njegovoj ekipi isplati za 400 dolara prodavati preuređeni Samsungov Galaxy Fold koji u prodaji košta gotovo šesterostruko više? Odgovor je jednostavan: gotovo nitko, osim nekoliko istaknutih recenzenata, naručeni i plaćeni mobitel nije dobio.

Cijeli projekt je vrlo vjerojatno tek malo ambicioznije osmišljena "navlakuša" i prijevara, koju je orkestrirao jedan sumnjivi marketinški stručnjak. U cijelu priču je, očito, ušao kako bi preko imena vremešnog Escobara izvukao koji peso ili dolar, uz ulaganje u "marketinšku kampanju". Čudno je da se uopće odlučio poslati jedan mobitel MKBHD-u. Možda se nadao kako on neće "otkriti" da se radi o originalnom Samsungu i biti prezadovoljan kako je za malo novca dobio kvalitetan mobitel?

Web stranica kompanije Escobar Inc i dalje postoji i prima narudžbe za Escobar Fold 2. Kupovinu na njoj vam ne bismo preporučili, no gledanje njihovih bizarnih reklama je besplatno i zabavno, pa uživajte: